[ISLAH] : Cahaya yang Menerangi

كن عالماً أو متعلماً أو مستمعاً أو محباً ولا تكن الخامس فتهلك

“Jadilah kamu orang yang berilmu atau orang yang mempelajari ilmu atau orang yang mendengar dalam majlis ilmu atau orang yang cintakan ilmu. Jangan kamu menjadi orang yang kelima nescaya kamu akan binasa”
[Hadis]

Sebuah kisah


Ini kisahnya Imam Syafie. Seorang pencinta ilmu. Suatu hari, beliau meminta izin daripada ibunya untuk keluar menuntut ilmu ke Madinah. Setibanya beliau di Madinah, beliau terus menuju ke Masjid Nabawi dan menunaikan solat sunat dua rakaat. Usai solat, beliau terpandang satu majlis ilmu yang disampaikan oleh seseorang yang sangat hebat di dalam masjid tersebut. 

Itulah Imam Malik. Ketika itu beliau sedang mengajar anak-anak muridnya tentang hadis-hadis Rasulullah S.A.W. Imam Shafie terus menuju ke tempat Imam Malik dan duduk bersama murid-murid beliau. Lantas Imam Shafie mengambil sebatang lidi lalu membasahkannya dengan air liur. Beliau menulis segala apa yang diajar oleh Imam Malik tersebut di atas tapak tangannya. Tanpa di sedari, perbuatan dan tingkah lakunya disedari oleh Imam Malik.
Usai pengajian, Imam Malik memanggil Imam Shafie dengan niat untuk menegur beliau. Pada sangkaannya, Imam Shafie berbuat perkara kurang sopan ketika beliau sedang. Imam Malik bertanya kepada Imam Shafie: 

“Apakah kamu berasal dari Makkah”. 

“Benar”. Jawab Imam Shafie.

“Mengapakah engkau bermain-main dengan lidi dan air liurmu semasa aku sedang mengajar?” soal Imam Malik.

 “Maaf tuan. Sebenarnya saya tidak bermain-main. Oleh kerana saya tidak ada kertas dan pena, segala yang tuan ajar saya tulis di atas tapak tangan saya dengan menggunakan lidi dan air liur untuk saya menghafalnya” Jawab Imam Shafie,jujur.

Apabila Imam Malik membelek-belek tangan Imam Shafie, beliau tidak menjumpai sebarang tulisan pun. Beliau terus berkata:

“Tetapi kenapa tapak tangan engkau ni kosong sahaja”.

“Benar tuan. Namun demikian tuan, saya telah pun menghafal semua hadis-hadis yang tuan riwayatkan itu.” kata Imam Shafie.

Maksiat yang menghijab

 شكَوْتُ إِلَى وَقِعٍ سُوْءَ حِفْظى 
فَأَرْشَـدَنِي إلى تَرْكِ المَعاصِي
وَأَخْـبَرَني بِـأَن العِلمَ نُـورٌ
ونُـورُ اللهِ لا يُهدَي للعَاصى

“Aku mengadukan perihal keburukan hafalanku kepada guruku(Imam Waki’ bin Jarrah)
(Guruku) lalu berwasiat agar aku menjauhi maksiat dan dosa.
Guruku juga berkata, ‘Muridku, ketahuilah bahwa ilmu itu adalah cahaya.
Dan cahaya Allah tidak akan diberikan kepada orang-orang yang suka berbuat maksiat.”

Tinggalkan maksiat!
Itulah antara pesanan Imam Waki' kepada Imam Syafie.

Imam Syafie sendiri sekalipun,berkurang hafalannya kerana maksiat,apatah lagi kita manusia yang entah di mana tarafnya kita di sisi Allah S.W.T. 

Aku buat maksiat. Result aku okay (?)
Result itu bukan ilmu,pointer bukan cahaya. Peperiksaan itu amanah, rintangan di sepanjang perjalanan dalam menuntut ilmu. Andai kita melihat kedudukan ilmu pada pointer semata-mata, maka kita telah tersilap sebenarnya. Sebagaimana luasnya cakupan sinaran cahaya matahari menerangi bumi, begitulah luasnya ilmu pengetahuan.

Sekiranya kita masih tegar melakukan maksiat, percayalah ilmu yang ada pada kita pada saat itu bukan lagi cahaya. Ilmu itu cahaya yang menerangi jiwa. Namun tidak pula menerangi orang-orang yang berbuat maksiat. Hakikatnya jiwa seorang pemaksiat (seperti kita) kelam tanpa cahaya. Namun tampak terang bercahaya,kerana bijaknya syaitan yang merajai jiwa. Kalau benar kita seorang yang berilmu, ilmu yang kita perolehi itu (insyaAllah) akan membuatkan kita takut untuk melakukan maksiat pada Allah.

                                                           إنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاء
(Sesungguhnya yang takutkan Allah itu di kalangan hamba-Nya ialah para Ulama’) [al Fatir : 28]

Hak sebenar seorang mahasiswa

الحكمة ضالة المؤمن فحيث وجدها فهو أحق بها

“Hikmah (ilmu)itu adalah barang yang hilang milik orang yang beriman. Di mana saja ia menemukannya, maka ambillah.” (HR. Tirmidzi) 

Pesanan Imam Syafie rahimahullah :

“Barangsiapa ingin agar Allah membukakan hatinya atau meneranginya, maka dia harus meninggalkan pembicaraan yang tidak bermanfaat, meninggalkan dosa-dosa, menghindari perbuatan-perbuatan maksiat dan menyembunyikan amalan yang dikerjakan antara dia dan Allah. Jika dia mengerjakan hal tersebut, maka Allah akan membukakan ilmu baginya yang akan menyibukkan dia dari yang lainnya. Sesungguhnya dalam kematian terdapat perkara yang menyibukkan.” 

Mari bersama mengembara mencari cahaya. Didik jiwa untuk menjadi pencari ilmu yang berjaya bukan sahaja di dunia,malah turut menggapai redha untuk kejayaan di akhirat kelak. Tanamkan dalam hati kita,supaya dengan cahaya ilmu yang menerangi jiwa mampu menjadi sumber cahaya kepada jiwa-jiwa lain yang masih alpa.

Teguhkan dalam hati,syurga Allah di akhirat lebih nikmat.
Dan azabnya di neraka kelak jauh lebih dahsyat.

0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.