Cerpen : Dari Puncak Ingin ke Angkasa (Part 3)

  
“Eh, buat apa korang kumpul dan tulis semula soalan-soalan exam tadi tu? Kan dah lepas exam tu.” Baihaqy bertanya serius. Imran mengangkat dua keningnya. Double jerk.

“Begini Bai… Prof Dr. Muhaya ada pesan dalam buku dia, How To Become a Good and Successful Medical Student.” Imran pula bernada serius untuk berkongsi sesuatu. Baihaqy, Safwan dan Awang kelihatan ternanti-nanti untuk mendengar kata-kata seterusnya. Sambil menanti makanan tengahhari siap, mereka cuba berbincang tentang soalan peperiksaan tadi.

“Prof kata, kita kena buat analysis of incorrect answers. Kita kena kenalpasti bentuk apa soalan yang kita jawab salah tu dan kita kena tulis sebab kenapa kita salah jawab soalan tu. Contohnya, tersalah faham ayat atau kita tak pernah baca pun part tu. Supaya apa… ? ” Bahasa rojak sememangnya tidak dapat dipisahkan oleh pelajar perubatan. Mesti ada sahaja kalimah bahasa Inggeris di dalam perbualan harian mereka. Sengaja Imran meninggalkan persoalan di akhir perkongsiannya itu agar teman-temannya mengikuti perbualan itu secara aktif. Orang kata, kalau bercakap dalam kumpulan, jangan hanya kita yang bercakap. Rangsanglah ahli kumpulan kita untuk memberi pandangan dan idea mereka juga.

“Supaya kita ingat our mistake and we will learn something very precious from the mistake.” Safwan segera memberi respon. Dia juga tidak mahu ketinggalan dalam perbualan tengahhari itu. Imran menggangguk-ngangguk mendengar jawapan Safwan.

“Betul juga tu. Our mistakes are part of our experiences. Betul ke? Haha”, Awang menambah selamba.

***

Selepas tafaquh ‘Qawanin Baitul Muslim di Sutuh Asrama MARA pada malam itu, terus Awang mengajak teman baiknya Bahar untuk ke Restoran Taverna.  Ketika ditahun tiga dahulu, Bahar lah yang banyak membantu tetapi sekarang Bahar seperti kurang bermotivasi. Ada masalah yang tidak mahu dikongsikan dengan Awang. Tetapi, teman yang rapat boleh membaca keadaan temannya melalui perlakuan dan gaya percakapan walaupun cuba disembunyikan.

“Bahar,  okey tak exam tadi?”

“Ntah la. Macam tak lulus je rasanya. Tak mampu nak jawab soalan dari doktor. Doktor tanya ana what are diagnostic criteria of Chronic Myeloid Leukemia patient? Ternganga la jawabnya. ”

“Tenang… Biasa lah tu. Mungkin expectation kita pada exam sebelum ni rendah sangat. Sampaikan kita berusaha dan target pun rendah je.”

“Lau samah. Antum a’iz eh?(Maafkan saya, apa yang kalian mahu makan?)”,seorang lelaki arab  pelayan restoran datang mengambil pesanan makanan. Senyuman di ukir pada wajahnya.

“Ana a’iz basmati rubu’ firakh.(Saya nak nasi basmati dengan suku ayam bakar) Anta nak makan apa Bahar? Cakap je, ana belanja malam ni.”

“Ana a’iz basmati thowuk.(Saya nak nasi basmati dengan ayam thowuk)”, Lelaki arab itu menggangguk-ngangguk sambil menulis pesanan pelanggan. Dia mengucapkan terima kasih lalu berlalu pergi.

“Jom kita sambung balik apa yang kita sembang tadi. Begini, ada seorang motivater dalam satu klip video, dia cakap macam ni…” Awang menelan liur. Riak wajahnya bersungguh-sungguh sambil tangan kiri sudah terangkat membuat gaya seorang pemidato yang cuba memukau khalayak pendengar.

“ I found that… most people fail in live not because they aim too high. Most people fail in live because they did just like I did for so many years.  They aim too low and  they  didn’t believe themselves.

“Kita kena percaya pada kebolehan diri kita.” Kata-kata Awang mati disitu sahaja apabila melihat Bahar hanya mencebikkan mulutnya.

“Tak, bukan sebab ana tak percaya pada kebolehan diri. Tapi sebenarnya, ana rasa macam hilang minat la nak jadi doktor.” Terluah jua akhirnya apa yang membelenggu jiwanya selama beberapa bulan ini.

“Ingat lagi tahun lepas?” Mata  Awang berkelip beberapa kali. Terkejut. Tak sangka. Rupanya masih banyak yang dia tidak tahu tentang sahabat baiknya itu.

“Masa anta cakap kat ana; “Ada gaya macam ustaz la kau ni. Kenapa selepas SPM dulu kau tak ambil ustaz je, Bahar ? Ambil Usuluddin ke atau Syariah Islamiah ke ?

Bersambung….
0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.