Stanza Mahabbah

We are Family :)

Exam? Tawakkal je la..


Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Selalu bermudah-mudah dengan konsep tawakkal, meskipun hanya untuk bersenda gurau? Tawakkal?

Penulisan ini bukanlah bersifat menghukum, namun hanyalah nasihat kepada umum, bahawa tidak bagus bermudah-mudah dalam konsep tawakkal itu.
"Mat, pi mangga(pedai ayam) motosikal hang tu, nanti kena curi baru tau kot..?"
"Tak pa la, tawakkal ja la.."
"Awat tak kunci pintu tu, nanti kawaq(pencuri) masuk baru hang tahwan.."
"Insya-Allah, tak dak apa-apa, natawakkal a'la Allah.."
"ala.. tawakkal ja la.."
Konsep tawakkal

Pertama, tawakkal tidak berlaku sebelum adanya usaha. Tiada tawakkal tanpa adanya usaha.
Kedua, tawakkal itu sifatnya berserah, pasrah, dan reda dengan Allah.
“Kepada Allah sahajalah hendaknya orang-orang yang beriman itu bertawakal (menyerah diri).”(ali-Imran : 122)
Tawakkal itulah berserah diri kepada Allah. Sesudah menyusun dan mengatur persiapan, persediaan, strategi dan daya usaha. Kemudian dia menyerahkan hasilnya kepada Allah.

Tawakkal itu buah keimanan. Maka bagaimana mahu bertawakkal andai tiada subur di dada dengan iman?

Bertawakkal seperti burung?




Umar bin Khattab radiyallahu'anhu berkata, beliau mendengar Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, "Andaikan kalian tawakal kepada Allah dengan sebenarnya, nescaya Allah akan memberi rezeki kepada kalian seperti memberi rezeki kepada burung. Mereka pergi pagi hari dengan perut kosong dan pulang pada petang harinya dengan perut kenyang." (Shahih Tirmidzi, hasan shohih)

Sebelum kita pergi dengan lebih lanjut, perlulah diberi peringatan kepada diri dan sahabat-sabahat bahawa,

"Hadis ialah padang yang menyesatkan kecuali bagi para fuqaha" - Iman Sufyan Ibn Uyainah (w 198H)
Waspadalah diri kalian daripada memandai-mandai dalam mentafsirkan Hadis Nabi Muhammad s.a.w. Perkara ini juga terpakai dalam al-Quran. Kita orang awam, bukan bertaraf ilmuan, apatah lagi bertaraf ulama'. Jauh sekali daripada taraf fuqaha'. Kita beramal melalui faham ulama', bukan faham sendiri.

Baiklah, sering kali manusia mengambil contoh hadis 'tawakkal seperti burung' ini sebagai alasan supaya dia boleh bermalas-malas dalam mencari rezeki. Perhatikanlah betapa apa yang baginda s.a.w ingin sampaikan kepada kita adalah, untuk mendapat rezeki, perlulah didahului dengan usaha, bukan menunggu rezeki tiba semata-mata, sedang kita pula hanya tahu membuta(baca : tidur).

Seekor burung tidak akan beroleh rezekinya sedang dia hanya bermalas-malasan di dalam sarang. Keluarnya burung pada pagi hari adalah satu signifikasi usahanya, dan pulangnya burung ke sangkar dengan perut kenyang memanifestasikan bahawa andai tawakkal itulah yang disertai dengan usaha, insya-Allah akan Allah ganjarkan rezeki dari segenap segi. (sumber : al-Fadhil al-Ustaz Akli bin Ahmad)

Allah telah memberi pilihan kepada manusia dalam menentukan jalan hidupnya, baik mahupun buruk. Sebagai seorang Muslim yang muttaqin, pilihan kita hanya satu, menggapai reda Allah. Dan jalan untuk menggapai reda Allah itulah dengan memilih meninggalkan segala perbuatan yang mampu medatangkan murka-Nya. Memilih untuk mengikut perintah-Nya, iaitu dengan berusaha untuk menggapai reda-Nya, bukan hanya bercita-cita kosong,hidup lesu, berputus asa dan berpaling dari jalan Allah, tetapi dalam masa yang sama, reda Allah itulah yang dikehendaki.
“Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakallah kepada Allah.” (Ali Imran, 3:159)

Usaha itu penting!

Tawakkal mestilah disertai dengan keyakinan yang jitu kepada Allah, satu-satunya zat yang mampu memberi manfaat dan mudarat kepada makhluk. Adapun tawakkal kepada selain daripada Allah itu tiadalah juga ia disebut tawakkal.
“Dan barang siapa yang bertawakal kepada Allah nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya.” (Ath-Thalaaq, 65:3)
Begitu banyak kisah-kisah daripada sirah hidup baginda junjungan agung, Nabi Muhammad s.a.w yang memberi makna penting di mana Rasulullah sendiri memanifestasikan tawakkal dalam sirah perjuangan baginda demi menegakkan Islam. Kita ambil contoh mudah. Peristiwa hijrah baginda ke kota Madinah bersama sahabat, Abu Bakar as-Siddiq.


Usaha baginda, bersembunyi di dalam gua bagi mengelak daripada ditemui oleh pemuda-pemuda Quraisy yang sedang menggila. Tawakkal baginda, berserah bulat-bulat kepada Allah, Tuhan yang Maha Pekuasa. Dia boleh mencipta segala apa yang dikehendaki, boleh pula tidak mencipta apa yang tidak dikehendaki. Nah, hasil tawakkal baginda, berserah bulat-bulat setelah adanya usaha, Allah telah memberi keselamatan, yang mana tiada siapa pun yang mampu menghalangnya lagi. Kisah masyhur ini barang kali sekalian sahabat sudah pun tahu. Tidak perlu dipanjang-panjangkan lagi.

Sahabat-sahabat juga mesti punya kisah sendiri. Mungkin dalam kita tidak sedar, cuba korek kembali rahsia pertolongan Allah kepada diri. Mesti ada, cumanya perlulah bermuhasabah kembali. Ya sedar tidak sedar, sudah begitu banyak pertolongan Allah kepada kita. Apakah kita masih perlu mendustakan Dia? Sudah-sudahla. Yakin dan percayalah kepada Allah.

Jadi sahabat-sahabat, dalam fatrah imtihan ini, jadikanlah diri sahabat-sahabat itu seorang yang memberi sepenuh keyakinan kepada Allah bahawa Allah akan memberikan yang terbaik kepada kita, selagi kita berusaha. Jangan pula mengeluh, kerana hakikat orang mengeluh itu, tidak reda dia dengan ketentuan Allah. Ulang kaji, study kemudian masuklah dengan yakin ke dalam dewan peperiksaan. Jawablah. Dan setelah tamat segalanya, serahlah segalanya bulat-bulat kepada Allah. Segala kemungkinan itu wujud, tetapi iktiqad kita, hanya Allah yang mampu memberi kemudaratan dan kebaikan, bukan professor, lecturer dan tukang kutip kertas jawapan tu.
Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukupkan baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu."


Koreksi diri, amalkan tawakkal sebenar dalam diri.

Pencuri Bersiri Berjaya Diberkas

Sezostress Street,28 Mei – Seorang pencuri lelaki arab warga tempatan berjaya diberkas oleh sekumpulan mahasiswa Tahun 1 dalam satu  kejadian yang berlaku kira-kira jam 6.30 pagi tadi di Asrama MARA.Kejadian yang berlaku  hasil tindakan berani mahasiswa terbabit berjaya menyelamatkan barang-barang mereka daripada dicuri.
Menurut salah seorang mahasiswa,pencuri tersebut terlebih dahulu ke Tingkat 1  kemudiannya naik ke Tingkat 2 apabila teserempak dengan salah seorang rakannya.Pada ketika itu,kebanyakkan mereka masih lagi tidur dan tidak sedar akan kehadiran pencuri terbabit.
Nasib malang pencuri apabila mahasiswa yang terserempak dengannya naik ke tingkat 2 dan ternampak dia sedang berada dalam salah satu bilik.Mahasiswa terbabit nekad mengejutkan rakan-rakannya yang sedang tidur dan merancang untuk menangkap pencuri terbabit.Hal ini turut dilaporkan kepada pekerja kafe asrama dan pegawai MARA yang berada di tingkat bawah.
Katanya lagi,ini adalah kali ketiga berturut-turut pencuri terbabit menyelinap ke asrama pada waktu awal pagi,kali pertama ialah pada hari sabtu,26 Mei yang telah menyebabkan kehilangan telefon bimbit,kad atm serta dompet duit,manakala kali kedua pada hari ahad 27 Mei,pencuri terbabit menyamar sebagai pekerja bagi membetulkan internet.
Akhirnya hasil kerjasama antara mahasiswa tahun 1,pekerja kafe asrama dan pegawai MARA,pencuri tadi berjaya diberkas dan dibawa ke balai polis yang berhampiran.Beberapa telefon bimbit serta kad atm yang dicuri  berjaya dipulangkan kembali.

MCQ Exam Schedule-Module 5.


Assalamualaikum doctors :) Bittaufiq wannajah semua!



Practical Examination Schedule-Module 5


International Program
First Year
Practical Exam (Module 5)
Blood and Immunology Module



Monday 28/5/2012

Seat Number
Time
Place

1-75
9 - 10
Lab 4
76 - 150
10:30– 11:30

Lab 4
151 - 225
12 - 1
Lab 4
226 - 275
1:30 – 2:30
Lab 4




Bittaufiq wannajah :) 


Slide dan gambar histology boleh dirujuk di sini:
Module 5

Dan jangan lupa,'rujuk' juga padaNya.
Mari meminta daripada yang Maha Memberi.
Moga kejayaan milik bersama.
Di dunia,dan di akhirat kelak.
Allahumma ameen! *sapu muka*



'Rasulullah dan Pembinaan Semula Kaabah'

Sizostress,Sabtu,5 Mei 2012 - Kelas Madrasah Nabawiyyah telah berlangsung di asrama MARA,tingkat tiga.Alhamdulillah , kelas sirah pada kali ini berjaya menarik ramai sahabat untuk hadir bersama,bersila sambil menadah mutiara-mutiara ilmu dari sang penyampai iaitu Dr. Qamarul Azwan,senior tahun enam.Atau lebih mesra di kenali sebagai Abang Maro. 

Para pendengar tegar Madrasah Nabawiyyah…gembira dengan sikap cintakan ilmu yang ada pada antum & antunna..semoga terus subur dalam jiwa kalian.AMIN. 
 
Antara istifadoh atau pengajaran yang dapat sama-sama sahabat ambil serta amalkan : 

1-Bermulanya pembinaan tamadun di Mekkah dengan asas ketaqwaan kepada Allah. 

Kerana apa? Kerana Kaabah itu sebagai asas pembangunan di Mekkah. 
Justeru,kalau kita nak bina satu tamadun yang hebat,yang Berjaya…binalah tamadun itu dengan asas ketaqwaan kepada ALLAH.Kaabah juga di bina semula menggunakan harta-harta yang bersih dari riba & harta haram. 

2- Peristiwa peletakan semula batu Hajarul Aswad telah menyaksikan satu konflik keterlaluan semangat berpuak dalam kalangan bangsa Arab Jahiliyyah…sehingga sanggup mahu bergaduh sesame sendiri. 

Mujurlah datang nabi Muhammad S.A.W sebagai penyelesaian masalah mereka.Baginda menjadi pendamai antara kabilah arab dengan idea menggunakan kain serbannya untuk mengangkat batu mulia itu dan meletakkannya semula ke sisi kaabah.Sekaligus Berjaya mengelakkan pergaduhan antara puak.Begitulah islam,datangnya membawa penyelesaian kepada manusia. 
”Islam adalah penyelesaian untuk segala permasalahan insan” …ingat kata-kata ini wahai para sahabat yang budiman sekalian. 
3-Pada masa yang sama,kejujuran & sifat al-amin yang ada pada kekasih Allah ini juga telah Berjaya menyebabkan baginda di pilih untuk meletakkan semula batu Hajarul Aswad.walaupun ketika itu,baginda belum lagi di lantik sebagai rasul. 
“setiap orang yang mengucapkan kalimah syahadah adalah penyeru kepada Islam” 
Pengajarannya,selaku da’ie,kita mestilah membina back ground diri kita yang baik agar apabila suatu masa nanti,kita mengajak sahabat kita atau masyarakat kita kepada kebaikan atau meninggalkan sesuatu larangan,mereka dengan mudah menerima…kerana apa? Kerana mereka percaya kepada kita.

p/s: Ini merupakan laporan mingguan.InsyaAllah.

Hakikat Ikhtilat


Bro,dekat luar bukan main lagi menunduk.Dalam facebook bukan kemain lagi naik tanduk!

قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ 
Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat".[An-nuur : 30]

*pang,kena sebijik atas kepala!

Maksiatism : Dosa yang Menghijab







Jauh hanyut dek keterbukaan
“Si*l je pon.Bukannya aku mencarut.Jangan skema sangat boleh?”
You,sekarang zaman millennium okay? I nak pakai tudung ke taknak pakai tudung ke,suka hati I la.You jangan ingat you pakai tudung labuh you baik sangat..!”
“Aku kapel gitu-gitu je.Bukan serius mana pon.Nanti kahwin aku suruh mak aku carikan yang bertudung labuh jugak.”
“Ala,lecturer Arab je pon.Takde effect berkat aku pon.Dah la English berterabur,mengajar takde skill langsung.Baik aku study sendiri dekat rumah macam ni.Buang masa aku je..”

Pemikiran kita umpama payung terjun.Ia tidak akan berfungsi selagi tidak terbuka. Namun,andai salah bukaannya,salah pengawalannya maka jauhlah pendaratannya.Begitulah juga pemikiran kita.

Sekadar ingin timbulkan persoalan :

Ideologi siapa sebenarnya yang meletakkan kesalahan pada skema? Mengapa zaman millenium juga yang menjadi mangsa? Agenda siapa yang meletakkan perjuangan pada bangsa,sehinggakan hanya kerana lecturer tersebut bukan Melayu,kita menafikan penghormatan buatnya sebagai seorang guru yang mulia?

Persis sinaran matahari menyinari alam

Semuanya kerana terlalu hanyut dengan keterbukaan. Sporting yang tidak kena pada tempatnya. Berfesyen tak kena gaya,nampak lebih cantik bila rambut menggerbang katanya. Sempitnya pemikiran,bila sering menyangka dipandang cantik manusia,tetapi dipandang hina di sis Sang Pencipta. Kesempitan dalam keterbukaan.

Dek kerana keterbukaan itu juga,kita memandang ‘maksiat’ itu melalui pandangan yang salah.  

“Ala,usha sikit je pon.Makhluk cantik ciptaan Allah macam ni mana boleh disia-siakan..”

Sedangkan maksiat itu meliputi apa sahaja yang yang menyebankan murka Allah S.W.T. Dan dek kerana keterbukaan itu juga,kita terlepas pandang bahawa sebenarnya hijab antara seorang penuntut ilmu dan ilmu itu sendiri adalah maksiat!

“Ilmu itu cahaya.Dan cahaya Allah tidak menerangi mereka yang berbuat maksiat”

Ilmu itu cahaya yang menerangi jiwa. Kerana itulah,hakikatnya jiwa seorang  pemaksiat macam kita kelam tanpa cahaya.Namun tampak terang bercahaya,kerana bijaknya syaitan yang merajai jiwa.

Ah!Kita tertipu dengan mudah.

Aku buat maksiat,Aku okay.

“Aku mencarut.Result aku okay.”
“Aku kapel.Result aku okay.”
“Aku tak pakai tudung.Result aku okay.”
“Aku tak masuk lecture.Siap maki-maki lecturer lagi.Result aku okay je.”
Eh,takde masalah pon.Result aku okay je.


Ikhwah dan akhawat,ingatlah akan firman Allah:
Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (ni`mat) kepadamu, dan jikakamu mengingkari (ni`mat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih".
Na'uzubillahi min dzalik.

Bersyukurlah. Tika ini,kita boleh mendabik dada berbangga atas kejayaan yang kita sangkakan suatu pencapaian. Namun hakikatnya kejayaan yang kita gapai itu merupakan suatu ujian,menguji erti kesyukuran dan penghayatan seorang hamba.Jangan sampai ujian Allah datang menyapa,baru kita mengerti bahawa semuanya Allah yang punya.Tiada yang milik kita.

Kita rembulan menerangi kegelapan


“Aku berlindung dari syaitan yang direjam”
Ayuh,bersama mengembara mencari cahaya. Didik jiwa untuk menjadi pencari ilmu yang berjaya bukan sahaja di dunia,malah turut menggapai redha untuk kejayaan di akhirat kelak. Tanamkan dalam hati kita,supaya dengan cahaya ilmu yang menerangi jiwa mampu menjadi sumber cahaya kepada jiwa-jiwa lain yang masih alpa.

Ayuh,tinggalkan maksiat. Teguhkan dalam hati,syurga Allah di akhirat lebih nikmat.
Dan azabnya di neraka kelak jauh lebih dahsyat.

Ya Allah,terangi hati-hati kami sebagaimana cahayaMu menerangi alam ini.
Allahumma amen.


Astaghfirullahal 'azim.
Hanya padaMu kami memohon pertolongan.
Hanya padaMu kami mohon keampunan.

First Aid Program-Handout

Untuk lebih mudah,sahabat/sahabiah boleh download 'ala tuul di sini:












































SPECTRA DE SOLACE


1st Year Batch Presents...

It's coming...soon.





 
            Date     : June 21st, 2012
            Venue  : Taj Mahal Restaurant


Insya-Allah, we will be holding this event to commemorate our triumphs during our first year as medical students. Let's strengthen our bonds, share the feeling of success, and give appreciation to those who had been contributing to our community... This night will be a moment of treasure, more valuable as the time passes, as the sand of time drops, as the seasons changing. Let's be a part of it...   Will You?

  • All Malaysians and Egyptians in the International Program are invited.
  • Those who are interested, register your name with your SRs... You know who they are, right?
  • Participation is compulsory to MARA students and YOU are greatly invited.
  • Pay for Your seat and what You eat only, plus LE 3... That makes it LE95... true story!
  • Not participating?... Don't mind that You'll regret afterwards... Trust me, I'm a Doctor.
  • Further information will be updated... 
               

The Running Woman


4 Mei 2012- Bangunan MARA dan sekitar Sezostress Street telah menjadi medan pertempuran bagi 7 pasukan untuk merebut gelaran The Best Running Woman.

  Acara yang julung-julung kalinya diadakan ini telah memilih sutuh Asrama MARA sebagai tempat bermulanya aktiviti. Tepat jam 2.00 petang, permainan dimulakan dengan deep whirls. Bagi team yang berjaya melepasi rintangan, mereka mendapat kelebihan untuk memulakan misi terlebih dahulu.

  Kemudian aktiviti disambung dengan burning true dan hidden card dimana kita dapat melihat kesungguhan semua peserta menyelesaikan misi masing-masing. Permainan tamat pada pukul 4.30 petang. Pasukan yang berjaya menjadi johan ialah pasukan Jae Suk. Manakala tempat kedua dan ketiga dimenangi oleh pasukan Haha dan Gwang Soo. 

  Semoga program ini dapat mendidik jiwa para akhawat untuk tidak putus asa dalam menegakkan agama Allah disamping sentiasa megharap dan berdoa kepada yang Maha Mengetahui.
mereka yang terlibat menjayakan program
Firman Allah S.W.T dalam surah An-Nisa’ ayat 104  “dan janganlah kamu berhati lemah dalam mengejar mereka (musuhmu). Jika kamu menderita kesakitan, maka ketahuilah mereka pun menderita kesakitan (pula) sebagaimana kamu rasakan, sedang kamu masih dapat mengaharapkan dari Allah apa yang tidak dapat mereka harapkan. Allah Maha Mengetahui, Maha Bijaksana”.

Akademik : Glow with Flow

Perkongsian secara bertulis daripada senior2 awesome kita :
                          
                                     


1) Secara kasar, apakah yang akan dipelajari oleh para pelajar Tahun 1 di dalam modul ini? 

Empat subjek yang diketengahkan dalam module blood ialah Physiology(majority) diikuti Histology, Biochemistry dan Anatomy. 

2) Daripada skala 1 hingga 5 (paling sukar kepada paling mudah), apakah nombor yang sesuai untuk modul ini? 

Mungkin 3. 
Sebenarnya, it depends on individu itu sendiri. How they adapt with the topics and their interest on the subjects.Module ini tidak setebal yg lain, jadi kita boleh rumuskan modul ini lebih ringan. Apapun, adik-adik should mindset modul ini dan juga every incoming modules senang dan menarik. InsyaAllah,akan dipermudahkan. 

3) Menurut pandangan abang atau kakak yang lebih senior, apakah amalan menurut Islam dan cara belajar yang mesti diamalkan oleh seseorang yang ingin cemerlang di dalam modul ini? 

Sebenarnya, adik-adik mungkin lebih mengetahui jawapan untuk soalan ini. Even dalam facebook, blog, internet, dan seniors selalu share tentang perkara ini...

Generally, antara yang boleh saya share ialah 7 tips mumtaz dari al-Quran... (Surah Al-Mu’minun ayat 1-11) 

1) Keyakinan,kepercayaan dan keimanan kepada Allah SWT. [23:1] 

2) Focus. Bersungguh-sungguh sepenuh hati [23:2] 

3) Priority. Mengutamakan apa yang utama. [23:3] 

4) Prihatin sesama kita. [23:4] 

5) Menjaga hubungan antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim. [23:5] 

6) Jujur dan amanah [23.8] 

7) Memelihara solat. [23:9] 

Adik-adik bolehlah baca surah ini dan cuba fahami tafsiran surat cinta Allah kepada kita ini. Memang rasa macam benda-benda common je, tapi yang common inilah yang kita susah nak laksanakan.The main point yang saya hendak share ialah, walaupun ada beribu-ribu,berjuta-juta tips mumtaz, tapi kalau kita tidak praktikkan, memang tiada gunanya. 

Jadi, jomlah kita sama-sama BERAMAL dengan tips ini dan yang lain-lain juga!! Tak mampu buat semua sekaligus, tapi at least try slow2 tapi usahlah bertangguh..jom,jom... 

4) Perlukah ada kaedah belajar yang spesifik dan berkesan untuk modul ini? Jika ada, nyatakan kaedah tersebut. Sebagai contoh, mungkin perlu diperbanyakkan nota bergambar atau belajar daripada video tutorial atau mungkin ‘study group’. Bagaimana? 

Untuk module blood, adik-adik boleh praktikkan untuk buat table for comparison..InsyaAllah sangat berguna. 

Sebagai contoh: 

i. Ada beberapa jenis leukocytes..kadang-kadang terconfuse juga dari segi life span, normal normal count. 

ii. Difference between 5 types of immunoglobulin 

iii. Type of anaemia 

iv. Difference between lymphoid organs( spleen,thymus,etc) 

Study group juga boleh di organized. Tak semua point dalam lectures kita boleh grab, jd peting untuk share apa yang masing-masing dapat. Among kawan-kawan kita sebenarnya ada yang pandai buat analogy atau buat cerita based on certain topics...so, kita dapat menghafal dengan lebih mudah,InsyaAllah. 

5) Seperti yang kita ketahui, bagi Module 4: Musculoskeletal System, buku karya Dr. Ayman Khanfour adalah sangat membantu dan telah banyak memudahkan para pelajar untuk lebih menguasai modul tersebut. Bagaimana pula untuk modul ini? Apakah buku-buku tambahan; sama ada buku nota atau latihan yang ingin dicadangkan abang dan kakak? 

Honestly, for this module tiada penggunaan buku tambahan kerana InsyaAllah buku module ini lebih mudah difahami..Tapi, kalau adik-adik ada buku-buku extra yang boleh membantu pemahaman, itu adalah lagi baik. 

6) Sekiranya ada di antara kami yang gemar membuat latihan, buku atau sumber yang mana satukah paling sesuai dan efektif menurut kalian? 

Past year questions amatlah membantu..biasakan diri dengan format dan cara presentation of questions. Biasanya soalan past years lebih kurang sama dan akan diulang-ulang for incoming years. 

7) Selain itu, bagi sesetengah modul, bahan-bahan bantu belajar (seperti tulang contohnya) adalah sangat diperlukan untuk lebih menguasai modul tersebut. Bagaimana pula untuk modul ini? 

Pada hemat saya, module ini more kepada facts and theoretical understanding. Jadi setakat ini tiada cadangan untuk extra bahan.maalish..

8) Apakah bahagian-bahagian di dalam modul ini yang merupakan killer part dan frequently ask question yang patut diberikan tumpuan lebih menurut pandangan kalian? 

i. Haemopoiesis 

-boleh juga buat comparison table. 

ii. Haem biosynthesis 

-ingat pathway by heart sbb dlm essay agak popular soalan ini 

iii. Clotting pathway 

iv. Rh factor 

v. Anatomy(lymph node) 

vi. Thymic blood barrier. 

Even simple topics pun boleh jadi challenging kalau kita tidak faham elok-elok. Kita boleh ditanya tentang indirect questions.Sebagai contoh: 

-discuss about polymeric immunoglobulin..(soalan essay tahun kami) 

Dalam module, tiada statement yang mention tentang polymeric immunoglobulin..jadi, kita kena fikir mendalam sikit. Jawapannya IgM kut... 

Semua topics PENTING..sbb kita tak tahu which topic yang akan jadi killer questions for incoming exams. 

9) Sepanjang menempuhi modul ini, apakah tindakan-tindakan yang patut kami hindari atau mungkin kesalahan-kesalahan para senior yang mesti kami jauhi? 

i. Jangan expect soalan senang sangat dan elakkan relax sangat for this module even bukunya nipis. 

ii. Baca TBL dan ILA. 

-every exam, batch kami mesti akan tanya SR sama ada ILA dan TBL masuk exam ke tak. Tapi, basically memang perlu baca. Even untuk exam module-module akan datang. soalan TBL memang agak common in MCQ and even wujud for ESSAYS!!. Tapi ada jugak exam yang TBL tidak ditanya, tapi kes ini rare..jadi, for the sake of not losing marks, bacalah TBL dan ILA. 

iii. Lupa tajuk besar. 

-masalah ini agak common. Memang point-point sesuatu tajuk dihafal dengan bahagianya, tapi masalah bila dalam exam,terlupa those points bawah which tajuk.. 

Moral of the story, hadam tajuk elok elok bersama-sama points sekali. 

iv. Kalau tidak berapa faham tentang sesuatu tajuk, tanyalah doctor tanpa rasa segannya. jangan tunggu last minute atau time nak exam essay untuk memahaminya..more time will be consumed.nak menghafal lagi. so, jom be closed to your doctors.. 

v. E-learning 

-saya tak sure whether adik-adik ada e-learning atau tidak. Masa zaman kitorang ada e-learning( tajuk vitamin K rasanya). Tajuk ini sama sekali tidak diajar oleh doctors. Seingat saya prof ada mention masa hari orientation sahaja. Jadi, ramailah yang tidak baca e-learning ini. Dan akhirnya, dalam exam MCQ ada soalan berkaitan tajuk ini..so,jadikanlah teladan.. 

vi. The wrong mindset tentang ‘apa yang ada di dalam module, itu sahajalah yang akan ditanya dalam exam’ 

-time batch kami, ada lectures tentang anatomy of lymph nodes in detail. Tapi tajuk ini tak wujud dalam module. Jadi, ingatkan tidak akan masuk exam.akhirnya, topic ini dimasukkan ke dalam exam dengan banyaknya. 

vii. Manfaatkan waktu praktikal yang panjang. 

-ada sebabnya kenapa doctor buat praktikal period for 2 hours, even kadang-kadang tak sampai ½ hour belajar practical. Gunakan masa yang ada untuk betul-betul fahamkan dan hafal point yang dibelajar. Biasanya dari pengalaman, waktu praktikal yang paling seronok sebab boleh balik awal..jadi, jom sama-sama stay during practical hours to learn more and more and more. 

10) Bergerak kepada Practical Exam, apakah langkah-langkah yang patut kami ambil semasa kelas praktikal atau semasa study leave agar persediaan kami bertambah mantap? 

Buat study group untuk bincang points yang dah belajar dengan kawan-kawan.Especially for anatomy. Different doctors cerita tentang different points, bila buat study groups, boleh point out any extra info by doctors. 

i. HISTOLOGY 

-study file histo and slide elok-elok. 
-compare kan lecture notes dengan photos and slides dalam praktikal so that boleh bagi lebih gambaran. 
-tengok slide banyak kali. 
-biasanya soalan histo direct( apa yang written dalam file dan slide sahaja) 

ii. ANATOMY 

-perhatikan part organ elok-elok..biasakan tengok banyak cadaver berlainan sebab organ-organ tersebut tak sebijik sama dan ada variation among person. 
-adik-adik amatlah digalakkan untuk baca the lecture notes for anatomy practical..(make it compulsory). Sbb soalan yang ditanya tidak direct seperti histo..contohnya spleen, bacalah the whole anatomy about spleen in module books even prof tak mention point itu time practical. 
-for practical,please read the whole lecture notes of anatomy.for example: lymph node tidak diajar di dalam practical sebab lymph node tidak evident on cadaver.but, dalam exam practical ada ditanya tentang lymphatic duct and lymph node of lower limb.jd, sama-samalah kita BEWARE. 

iii. PHYSIOLOGY 

-hafal by heart all the values.eg:hematocrit.... 
-jangan takut nak cucuk dan ambik blood kawan sendiri..be brave,ok.. 

11) Apakah pula nasihat abang dan kakak tentang tindakan yang sewajarnya ketika Practical Exam sedang berjalan? 


i. Elakkan kekalutan dan ke’nervous’ an. Selawat banyak-banyak dan baca Surah Alam Nasyrah untuk mengurangkan gementar. 
ii. Bila masuk lab, plan dan perhatikan elok-elok arrow pergerakan supaya tak tersilap tempat bila ‘SHIFT’ nanti. 
iii. Jadi ,masuklah awal sedikit ke dalam lab supaya boleh perhatikan arrows yang ditampal dan set terus dalam kepala route yang akan dilalui. 
iv. INGAT lah untuk tulis nama dan id number. Dan start jawab dengan nombor yang ditampal kat meja.. 
v. Sekiranya rasa tak clear tentang sesuatu soalan, atau apabila tengok microscope, slide tak jelas, usahlah segan-segan untuk tanya doctors. InsyaAllah, doctors akan bantu kita. 

12) Seterusnya, untuk cemerlang di dalam Essay khas untuk modul ini, apakah yang harus kami lakukan? 

i. Doctor selau pesan untuk buat dalam bentuk points. Senang untuk diperiksa dan supaya prof tak miss any contents. 
ii. Cuba untuk tulis dengan kemas. 
iii. Kalau soalan yang describe,explain dan yang sewaktu dengannya, ceritalah isi adik-adik dengan detail.doctor pernah cakap, “awak tahu jawapannya, tapi awak tak tulis dengan lengkap dalam essay”..ada setengah point kita rasa remeh atau tak penting, berkemungkinan point tu ada mrkah juga..jadi, anggap lah prof tidak tahu anything, dan explain lah dengan detail. 
iv. Practice jawab soalan essay past year dan jugak soalan student arab..InsyaAllah, they’ll help a lot. 
v. In order untuk memudahkan jawab essay, fahamkan points sebelum menghafal..hafal semata-mata remains in memory not asa long as kalau kita faham dan hafal sekali. kalau faham, InsyaAllah lebih memudahkan . 


13) Akhir sekali, apakah nasihat dan harapan kakak dan abang agar kami juga mampu mumtaz seperti kalian? 

i. Focus dalam lecture 
-point dalam module lebih mudah difahami dengan explaination by doctors.dan apa yang di explain mungkin adalah extra info dan tiada di dalam buku. 
ii. Revise every lectures by that day..(IMPORTANT!!!) 
iii. Even kalau tak sempat untuk revise,at least, tahu dan cuba faham apa sebenarnya yang dibelajar..so that boleh relate dengan next lectures dan supaya tak ketinggalan. 
iv. Semoga adik-adik dapat perform better daripada batch kitorang.. 
v. Score lah dengan sebaik-baiknya untuk module ini sebab ianya lebih ringan berbanding module lain seperti Musculoskeletal. Module ini boleh dijadikan booster untuk overall marks,InsyaAllah. 
vi. Last sekali, (ingatan bersama).. 

Adik-adik, 

- Ilmu yang kita dapat ini milik Allah, minda kita milik Allah, jasad kita yang berusaha juga milik Allah, soalan exam juga diilhamkan oleh Allah kepada doctors, hidup kita sebagai doctors nanti(InsyaAllah) juga milik Allah..semuanya milik dan kuasa Allah..jadi, mohonlah kepadaNya, dan iringilah setiap usaha kita dengan tawakal kepadaNya.. 

‘Dan kepunyaan Allah-lah apa yang ghaib di langit dan di bumi dan kepada-Nya-lah dikembalikan urusan-urusan semuanya, maka sembahlah Dia, dan bertawakkallah kepada-Nya. Dan sekali-kali Tuhanmu tidak lalai dari apa yang kamu kerjakan. 

[Surah Huud:123] 

p/s : TERIMA KASIH ABANG-ABANG dan KAKAK-KAKAK!

Survey : Concept of Beauty

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullah.

Ikhwah dan Akhawat yang dirahmati Allah sekalian.

Abang-abang dan kakak-kakak tahun Enam ingin meminta jasa baik kita,pelajar Medic Tahun Satu (tidak termasuk sahabat/sahabiah Dentistry dan Pharmacy[untuk mengecilkan skop bancian assignment]) untuk mengisi satu borang survey yang mana survey ini dijalankan untuk membantu menyiapkan assignment mereka yang sedang posting di plastic surgery.

Tajuk assignment mereka pada kali ini adalah Concept of Beauty.

Sahabat/sahabiah bolehlah [baca: harus atau wajib(terserah,asalkan isi)] membantu dengan membuka document ini :



Diharapkan ikhwah dan akhawat sekalian dapat mengisi sebelum ataupun pada 13 Mei ini untuk memudahkan kerja abang-abang dan kakak-kakak kita.Semoga bantuan kita dikira sebagai ganjaran di akhirat kelak.

Together we be Ahsan wa Muhsin.
Sebarang pertanyaan bolehlah dirujuk pada ketua batch.

Jazakumullahu khairan khathira.
Wasalam.

Karya Kreatif : Majalah Batch Alexandrian 1117



Susulan majalah batch yang bakal diterbitkan, pihak kami menyediakan satu slot khas untuk mengabadikan karya-karya kreatif anda di dalam majalah tersebut. Justeru, sesiapa yang berminat sila perhatikan perkara-perkara berikut :

1. Karya kreatif terbuka kepada pelbagai kategori seperti cerpen, karikatur, tazkirah, komik pendek dan sebagainya.

2. Sekiranya cerpen, atau yang sewaktu dengannya, hendaklah tidak melebihi 2 mukasurat dengan saiz font 12 (Times News Roman)

3. Sekiranya berbentuk lukisan seperti kartun, hendaklah dilukis jelas, terang dan nyata menggunakan pen berdakwat HITAM

4. Karya anda diterima selagi ianya KREATIF, BERFAEDAH, dan TIDAK MENYENTUH SENSITIVITI mana-mana pihak.

5. Karya anda juga hendaklah ORIGINAL.

6. Sekiranya bilangan karya yang diterima melebihi kapasiti yang ditetapkan, pihak kami akan memilih karya-karya bertuah untuk dimuatkan ke dalam majalah, selebihnya akan disiarkan di dalam blog batch.

7. Sila hantarkan karya anda kepada :

Juga boleh dihantar di sini: Document

Selewat-lewatnya pada 18 Mei ini berserta Nama dan No. Telefon anda.

Penglibatan anda amat kami hargai. Rebutlah peluang keemasan ini untuk menyampaikan agama Allah!

Nota kaki: Boleh dihantar dalam bentuk softcopy ataupun hardcopy

Selamat berkarya!

Survey PERUBATAN : Cuti Musim Panas



Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatulahi wabarakatuh.

Ini adalah survey untuk cuti Soif nanti...
Diharapkan sahabat2 seakidah sekalian dapat mengisi borang ini demi kemaslahatan kite bersama...

Ini adalah untuk memastikan keberadaan sahabat2 semasa cuti Soif nanti seandainya ditakdirkan berlaku sesuatu di luar jangkauan kite sbg manusia biase...

Jutaan kemaafan jua daripada phk S/U batch kerana kalau diikutkan antum seme dah isi borang nie secara hard copy, namun dengan rendah hatinya kami memohon sahabat2 untuk mengisinya sekali lagi sebagai soft copy...

Sekali lagi Kami memohon kemafan & moga allah memudahkan urusan kite semua.

Link:
Doc:Untuk Yang Tidak Pulang ke Malaysia

Wassalam..

Syed Firdaus Syed Mohamad
Setiausaha Kehormat,
Alexandrian Batch 1117

Analysis for First Semester Examination 2011/2012

Assalamualaikum w.b.t kepada doktor-doktor yang sangat optimis sekalian! 

Seperti yang kita ketahui, Semester 1 telah melabuhkan tirainya, menjadi saksi jerih payah perjuangan kita bersama. Pengumuman keputusan peperiksaan menjadi penutup Semester 1 menghadiahkan seribu satu pengajaran dari Dia buat mereka yang berfikir. 


Daripada 264 orang pelajar, 226 orang pelajar telah lulus dan 38 orang pelajar gagal Modul 2 dan 3. Sebanyak 48 kertas harus diambil semula.


 

Berdasarkan jadual di atas, Modul 1 yang menyaksikan SEMUA pelajar lulus. Alhamdulillah. Manakala bagi modul 2: Nutrition and Metabolism, peratus kejayaan ialah 93.18% dan terdapat 18 orang yang perlu menduduki semula peperiksaan bagi modul ini. Perkara yang harus diberi perhatian juga ialah cuma dua orang yang mendapat A bagi modul 1 dan seorang bagi modul 2. Malangnya bagi modul 3: Introduction to Medical Studies, markah 95 peratus itu gagal dicapai oleh 264 orang pelajar Tahun 1. Peratus kejayaan bagi modul 3 ialah 88.64% dan seramai 30 orang pelajar harus menempuhi semula modul ini.


Seterusnya, mari kita bergerak kepada analisis khusus bagi setiap modul.

 
Berdasarkan jadual di atas terdapat 60 orang berjaya memperoleh markah 90-100 iaitu gred A dan A-. 


 

Bagi modul ini pula, 7 orang berjaya memperoleh gred A dan A-. 17 orang memperoleh gred D dan seorang memperoleh gred F. 


 

Lain daripada itu, hanya seorang sahaja pelajar yang berhasil memiliki gred A- untuk modul 3 ini. Walaubagaimanapun, terdapat 30 orang pelajar yang gagal di dalam modul ini. 


 

Secara kasar inilah perbandingan pencapaian yang dapat dibuat di antara ketiga-ketiga modul. Tentu sekali modul 1 mencatat kecemerlangan tertinggi. Modul 3 pula sebaliknya. 





Lumrah di alam universiti mungkin. Atau mungkin jua, anugerah Allah buat kaum yang mempunyai gen XY itu? Tetapi apa yang pasti ini pengajaran buat semua. Seperti yang tercoret 15 orang pelajar perempuan yang kecundang di dalam peperiksaan modul 2 berbanding 3 orang pelajar lelaki yang mempunyai nasib serupa. Di samping itu, 8 orang pelajar lelaki dan 22 orang pelajar perempuan gagal di dalam modul 3.


Jika perbandingan dibuat berdasarkan seksyen pula, seksyen yang mencatat kadar kecundang tertinggi ialah seksyen 5 dan yang terendah pula ialah seksyen yang mempunyai bilangan pelajar yang paling sedikit iaitu seksyen 7.

Akhir sekali, sebagai motivasi jua ibrah buat anda yang bijaksana, berikut merupakan perbandingan setiap modul berdasarkan pencapaian seksyen. 


 

Hanya pelajar daripada Seksyen 3 dan 4 yang memperoleh A. Manakala bagi gred A- pula, kelihatan wakil daripada setiap seksyen. Bagi gred B+, Seksyen 6 mencatatkan pencapaian tertinggi. Walaubagaimanapun, seksyen 4 di tempat kedua. 


 

Bagi Modul Nutrition and Metabolism ini pula, hanya seorang pelajar daripada Seksyen 3 yang memperoleh gred A. Bagi gred A- pula,terdapat wakil daripada Seksyen 1, 4 dan 6. Gred B+ pula menyaksikan Seksyen 4 mencoret peratusan tertinggi. 

 


Bagi gred A-, hanya seorang pelajar daripada Seksyen 3 sekali lagi, yang berjaya memperolehnya. Manakala gred B+ , Seksyen 4 terus menukilkan pencapaian tertinggi bagi gred ini. 



Buat pengetahuan kalian, statistik ini dibuat berdasarkan gred lama universiti. Berikut adalah perubahan skala permarkahan Alexandria University. 


Menurut perbincangan dengan pihak universiti, skala permarkahan yang baru ini akan diaplikasikan pada semester kedua. Selain itu, syukur, Alhamdulillah, kata pihak Akademik PCI, pihak universiti juga bersetuju untuk menaiktaraf markah-markah kita mengikut skalah permarkahan yang baru. Tetapi perubahan ini hanya akan berlaku ketika kita menerima keputusan peperiksan untuk satu tahun penuh.


Di samping itu, adalah perlu untuk kami maklumkan di sini, Syura Batch telah bermesyuarat dan hasil mesyuarat tersebut telah memutuskan bahawa 'ranking batch' iaitu daripada nombor 1 hingga 40 hanya akan diumumkan di sebuah majlis penyampaian hadiah yang akan diadakan nanti. Hal ini adalah untuk kemaslahatan kita bersama. InsyaAllah.

Hasil 'recheck paper' juga telah dimaklumkan oleh universiti kepada kami dan kata pihak universiti tiada perubahan yang berlaku kepada 'result' sesiapa yang berkenaan.

Sekian. Syukran jazilan semua :)

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.