5 PESAN KHATIB JUMAAT1-Menyambut bulan Ramadan  dengan TAUBAT dan KEMBALI kepada Allah.


"Katakanlah: "Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (QS. Az-Zumar: 53)
Warga SM yang dirahmati Allah sekalian, seteruk mana pun kita sebelum ini, kembalilah. Kembalilah kepada Allah. Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepada Allah lah kita kembali. Mari kita jadikan Ramadan sebagai satu  titik perubahan  dalam hidup kita.

2-Peliharalah PUASA kita.

Daripada Abi Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda "Barangsiapa yang tidak meninggalkan kata dusta (bohong semasa berpuasa) maka Allah s.w.t. tidak berhajat padanya untuk meninggalkan makan minumnya" [Riwayat Bukhari (1804)].
Marilah kita berpuasa bukan hanya makan dan minum tetapi seluruh perbuatan dan percakapan kita juga harus berpuasa.

3-Peliharalah SOLAT  5  waktu secara berjemaah.

Rasulullah saw bersabda, “Perumpamaan solat lima waktu seperti sebuah sungai yang melimpah, yang mengalir di depan pintu rumah seorang dari kalian. Ia mandi di dalamnya setiap hari lima kali,” (HR Muslim).Rasakanlah kelazatan dan kenikmatan Solat. Ketika berdiri, rukuk dan sujud. Hadirkan diri kita ketika solat. Insyallah kita akan dapati Solat dapat menenangkan diri kita dari keluh kesah dunia.

4-Peliharalah bacaan AL-QURAN.


Dikatakan, ada sahabat nabi saw yang mengkhatamkan bacaan Al-Quran setiap tiga hari. Jadikanlah tilawah Al-Quran sebagai wirid harian kita. Walaupun sedikit.
Ertinya : Bulan Ramadan adalah (bulan) yang di dalamnya diturunkan Al-Qur'an, sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang benar dan yang batil)…” 185:Surah AlBaqarah

5-Peliharalah infaq/SEDEQAH.

Daripada Ibnu Abbas R.Anhuma berkata: Adalah Rasulullah SAW paling pemurah di kalangan manusia dan ia menjadi lebih pemurah jika pada bulan Ramadan selepas bertemu Jibril dan Jibril bertemu dengannya pada setiap malam daripada Ramadan untuk tadarus al-Quran. Adalah Rasulullah SAW lebih murah dan dermawan daripada angin yang bertiup ketika bertemu Jibril. (riwayat al-Bukhari (1902) dan Muslim (6149).Berilah infaq untuk akaun akhirat kita. Bukankah dunia hanya persinggahan? Maka buatlah bekal untuk hari esok.
***
Selamat menyambut Bulan Ramadhan yang mulia.
Selamat beribadah.

3 JUN 2016 | JUMAAT


0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.