Kosongnya hidup ini


Manusia, apabila berbicara tentang impiannya, cita – citanya, seperti tiada penghujungnya, seolah – olah semuanya boleh digapai dengan mudah, tiada halangan, tiada ujian, tetapi sedarkah kita? Apabila manusia berjaya mencapai cita – cita itu, apa yang mereka rasakan? Bahagia? Atau perasaan yang dirasakan “bahagia” itu akhirnya hilang juga, seolah ianya tidak kekal lama meskipun impian sudah ada dalam genggaman.

Kita kembali mencari impian yang lain

Keinginan manusia itu sentiasa berubah, mencari dan terus mencari impian yang baru untuk digapai, tetapi Begitu juga perasaan yang dirasakan ketika sudah mencapai impian yang baru itu, terasa jiwa ini kosong, kadang kala sampai ketika, hati berbisik bersendirian tertanya – Tanya apa yang kau inginkan dalam hidup ini.Satu analogi atau contoh yang mudah, seseorang yang belajar tidak kiralah, di sekolah, di university, atau di mana pun, mesti mahukan keputusan yang cemerlang bukan? Seterusnya mendapat keputusan yang amat cemerlang, gembira bukan? Tetapi sesudah itu mahukan pekerjaan pula, selepas itu mahukan pasangan, dan, dan dan. Kesemua impian dapat kita gapai.Tetapi apakah perasaan gembira itu berkekalan?

Kehidupan seolah – olah kosong, sunyi dan hambar. . . seolah - olah sentiasa ada satu ruang kosong dalam hidup ini yang belum dipenuhkan lagi, apakah dia? jawablah wahai hatiku dengan fitrah dirimu dengan sejujur – jujurnya.

Aku inginkan Allah

Bisikan hati dan jiwaku!! Itulah yang kita cari dalam hidup ini sebenar – benarnya, kembalilah kepada fitrah kita yang asal, iaitu menjadi hamba kepada Allah S.W.T. jadilah insan yang bergantung harap kepada – Nya, bermohon dan memintalah kepada-Nya, kerana itulah punca kebahagian kita dalam kehidupan ini.Kita meninggalkan fitrah kita lantas mengejar nafsu

Kembalilah, tiada apa yang indah dalam hidup ini jika kehidupan yang kita
bina bukan di atas fitrah sebagai seorang hamba-Nya. Tiada indah kehidupan ini jika ianya hanya menjauhkan diri kita dengan Pencipta.

Bukan yang ini yang ku pohon, bukan impian yang ku pinta, bukan ini, Ya Allah. Aku mohon agar dijadikan kehidupanku ini bulat – bulat hanya untuk Mu, Ya Allah.
.
Alhamdulillah


Perkongsian :SD

0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.