Info dan Tips Usaha Mencari Jodoh buat Wanita

Ya,Wanita juga perlu berusaha,tapi bagaimana?


1. Berusaha menyediakan diri menjadi produk 'solehah' yang diidam-idamkan.biasanya produk 'solehah' yang bermutu tinggi dari segi agama dan akhlaknya mempunyai permintaan tinggi di dunia dan akhirat.Apabila sesuai masanya dan tepat orangnya, serahkanlah 'kesediaan hati' anda untuk dirisik dengan jalan yang syarak.

2. Berusaha mengawal diri supaya jangan gedik,mudah menyerah dan melayan kerana wanita sebgini biasanya begitu senang untuk dimiliki oleh lelaki yang tidak berakhlak sahaja. Biasanya wanita yang senang dimiliki (hanya dengan sedikit godaan berupa SMS,call pujian dan lain-lain) mudah pula untuk dipersia-siakan.

3.Berkawan dengan kawan-kawan sejantina yang solehah. Jodoh anda mungkin di kalangan abang mereka, saudara mereka dan sebagainya yang soleh-soleh juga. Jelaskan niat bahawa itu bukannya matlamat tetapi wasilah semata-mata.

4.Jika anda terpikat kepada agama dan akhlak seorang lelaki dan anda ingin memulakan, pilihlah cara melalui orang tengah yang soleh. Jangan menghantar terus hasrat kepadanya kerana ia boleh menjatuhkan martabat dan kemuliaan 'malu' anda di matanya.

5.Minta ibu bapa,abang atau saudara-mara yang mencarikan untuk anda.

6.Jika anda dirisik secara langsung oleh seorang lelaki dan anda memang menyenangi agama dan akhlaknya serta berkeyakinan dia boleh berubah menjadi lebih baik,mintalah dia merisik dengan cara yang lebih mulia iaitu dengan terus melibatkan ibu bapa,bukan hanya berdua-duaan antara anda dan dia.Ingat cara yang menggunakan orang tengah dan menjauhi fitnah itu adalah cara yang dilakukan Rasulullah saw.

-Kak Ha


Another awesome tips untuk menjadi bidadari-bidadari dunia.
Bidadari dunia yang dicemburui bidadari di Syurga. 

Praktikkan ya!

0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.