peringatan sebelum pulang ke mesir =)

bismillah
assalamualaikum.

regarding visas.
selepas bincang dgn univ, pembaharuan visa akan dibuat macam tahun2 lepas, iaitu akan disettle oleh universiti sendiri. tiada penukaran prosedur.

jadinya student tak perlu untuk renew visa di embassy KL.

apa yang berlaku pada sahabat kita tu, kami tak boleh cakap secara pasti sebabnya, tapi sangat JARANG berlaku. kemungkinan polisi syarikat penerbangan, mungkin juga masalah visa sekali dengan masalah2 lain. kalau disebabkan visa sahaja, memang jarang. Univ sendiri tak dapat sebarang makluman dari imigresen berkaitan apa2 perubahan polisi (sepatutnya merekalah antara yang terawal dapat).moga Allah mudahkan urusan sahabat kita ni.

sebelum ni, ramai kawan2 kita yang pulang ke mesir (winter break, repeat paper dll) tanpa visa yang hidup masih dapat masuk ke mesir. setibanya di mesir mereka ini akan dapat visa on arrival (VOA) selama 15 hari. kemudian serahkan passport kepada univ utk renew.

jika ditanya, just inform dan tunjukkan no giliran gawazat yang telah pun kita dapat (dan surat sokongan univ kalau ada). ini utk buktikan kita sedang dalam proses utk dapatkan visa, dan kelewatan gawazatlah yang buatkan kita masih belum terima visa.

dan tarikh visa student yang kita dapat sebelum ni sampai 31 disember 2012 (sila cek dan maklumkan cepat2 kpd ana dan hidayah kalau berlainan tarikh)

jadi, jangan risau, tak perlu renew visa di malaysia. =)

tapi kalau urusan RENEW PASSPORT , SILA URUSKAN KAT MALAYSIA . tengok tarikh expired, KALAU KURANG DARI 6 BULAN dari tarikh, cepat-cepatlah renew passport
.

bagi mereka yang buat passport baru, just tunjukkan visa kita di passport lama . mudahnya kalau kita kepilkan kedua2 passport tu sekali. -

mereka yang masih belum hantar dokumen2 utk apply visa seterusnya (seperti yg diminta haritu), jangan risau, sampai sahaja di mesir boleh serahkan.

tapi kalau masih tak yakin dengan post terbaru ini, dan nak renew visa di malaysia juga
bolehlah pergi ke embassy mesir ,KL. insyaAllah boleh dapat dalam 4-5 hari.

hari :isnin - jumaat
masa : 9-12
dokumen2 yang perlu:
gambar passport sekeping
salinan passport sekeping
salinan kad pelajar sekeping
salinan e-ticket ( tp ttp 5 hri siap)
passport
rm 67

apa2 masalah atau perlukan apa2 confirmation, boleh terus contact person in charge (PIC) di univ berkaitan urusan ni
+201223926424.

dan seeloknya, apa soalan2 , silalah rujuk kat PIC tu, ana atau hidayah utk elak info yg bercanggah .
akhir kata, selamat pulang ke mesir dengan azam dan kekuatan yang baru =)
wassalam dan jzkk

0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.