SM HajjMontazah, 18 April 2014 – Program Ibadah Rakan Huffaz kembali lagi. Jika tahun lalu kita didedahkan dengan amali ibadah sembelihan. Tahun ini pula Rakan Huffaz mengadakan program “SM Hajj” iaitu ibadah rukun islam yang ke lima iaitu ibadah haji. Program amali ibadah haji dan umrah ini diadakan pada hari Jumaat  di Taman Montazah, Iskandariah.

        Sekitar jam 11 pagi, ahli-ahli SM terutamanya akhawat mula tiba di pintu masuk utama taman Montazah dan disambut oleh ajk Rakan Huffaz. Para ikhwah dan ajk RH telah tiba lebih awal untuk membakar ayam dan menyusun atur kawasan program.  Kebanyakan ahli datang dengan menaiki kemudahan tramco kerana lebih mudah dan murah.  Taman Montazah turut dipenuhi oleh orang-orang arab tempatan yang datang beriadah dan berkelah. Tambahan pula musim bunga yang berkunjung tiba menambah keindahan  taman dengan bunga-bunga yang berwarna-warni.

       Alhamdulillah program kali ini turut mendapat sambutan oleh ahli SM. Walaupun ada beberapa orang yang tiba lewat kerana sibuk dengan aktiviti-aktiviti lain, mereka tetap menghadirkan diri untuk memberikan sokongan dan meraikan program. Setelah diberikan taklimat oleh ajk RH tentang perjalanan program, para ikhwah mula bergerak ke masjid berdekatan untuk menunaikan solat Jumaat. Manakala akhawat diberi ruang untuk menunaikan solat Zohor berjemaah dan makan tengah hari. Kudapan yang disediakan ialah nasi goreng bersama ayam bakar yang dimasak oleh ajk-ajk RH sendiri. Pada pukul satu petang, giliran ikhwah pula untuk makan tengah hari sebaik sahaja mereka selesai menunaikan solat Jumaat.       Slot yang pertama iaitu “Ada Apa Dengan Haji” bermula pada pukul  2.15 petang. Slot ini adalah penerangan teori yang berkaitan dengan haji dan juga umrah. Sesi ini disampaikan oleh Ustaz Najmi bin Yasak yang merupakan pelajar jurusan syariah Universiti Al-Azhar . Beliau sudah pun mempunyai pengalaman berada di tanah suci Mekah dan Madinah bagi menunaikan ibadah haji dan umrah bersama keluarganya pada tahun lepas. Turut hadir bersama beliau dua ustazah yang juga merupakan pelajar Universiti Al-Azhar cawangan Mandaroh, Iskandariah. Sesi soalan dibuka kepada ahli SM yang mempunyai sebarang soalan atau kemusykilan sebelum diteruskan ke slot amali.

       Setelah satu jam, program diteruskan dengan sesi amali. Slot ini dinamakan “Perjalanan Haji Bermula”. Pada mulanya sesi praktikal ini dirancang untuk dilakukan secara berasingan ikhwah dan akhawat. Tetapi apabila tibanya waktu petang, kawasan  taman semakin dipenuhi pengunjung menyebabkan kekurangan ruang. Oleh itu, praktikal haji ini dilakukan oleh seorang pelajar ikhwah dan disaksikan oleh ikhwah akhawat yang lain. Sesi amali ini turut menunjukkan contoh cara pemakaian ihram bagi lelaki.       Seterusnya, sebaik sahaja selesai melakukan praktikal haji, ahli-ahli SM bergerak ke masjid untuk menunaikan solat Asar dan berehat selama satu jam setengah. Masing-masing mengisi masa yang terluang dengan bergambar dan makan. Angin laut Mediterranean yang nyaman sungguh menenangkan terutamanya  pada waktu petang. Badan yang letih terasa segar walaupun program bermula sejak dari tengah hari lagi yang mana cahaya matahari agak terik ketika itu sehinggalah pada waktu petang.

       Program diteruskan dengan penyampaian hadiah penghargaan kepada ustaz dan ustazah tanda terima kasih atas perkongsian  mereka. SM Hajj diakhiri dengan sesi bergambar bersama-sama semua ahli SM yang hadir sebagai kenangan. Semoga semua yang hadir mendapat ilmu dan manfaat sebaiknya daripada program yang diadakan.


[آل عمران: 97] وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ
Maksudnya : "Mengerjakan haji adalah kewajiban manusia terhadap Allah, yaitu (bagi) orang yang sanggup mengadakan perjalanan ke Baitullah; Barangsiapa mengingkari (kewajiban haji), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari semesta alam". Al Imran: 97.
      
    InsyaAllah moga kita semua mendapat peluang dan rezeki untuk melakukan ibadah haji di kota suci Mekah, sekurang-kurangnya sekali. Sesungguhnya menjadi pelajar perubatan bukanlah  menjadi alasan untuk kita bermalas-malasan atau mengelak daripada mempelajari ilmu agama dan cara-cara beribadah yang betul. Segala peluang yang ada seharusnya direbut untuk dipraktikkan dalam kehidupan sebagai seorang muslim.


0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.