Ikhwah Halaqah League - 11 Januari 2014 -


Ikhwah Halaqah League

Pada 11 Januari 2014, Rakan Huffaz(RH) telah menganjurkan satu program untuk ikhwah Stanza Mahabbah (SM) iaitu “Ikhwah Halaqah League”. Alhamdulillah, dengan semangat ukhuwwah yang tersemat di setiap hati ahli SM, program ini telah disertai oleh hampir semua para ikhwah SM iaitu seramai lebih 80 orang. Program ini merupakan satu program yang berbentuk perlawanan futsal secara liga antara halaqah tadarrus al-Quran yang bertempat di Kuliah Zira’ah, Iskandariah. Program ini juga dijadikan sebagai pembuka tirai program tadarrus al-Quran Rakan Huffaz untuk sesi 2013/2014.

Untuk pengetahuan, pengarah RH iaitu saudara Ahmad Baihaqy,  telah menamakan setiap halaqah tadarrus berdasarkan nama sahabat-sahabat rasulullah seperti Abu Ubaidah al-Jarrah, Umar al-Khattab, Usamah bin Zaid dan lain-lain. Hal ini kerana, pengarah RH ingin setiap ahli halaqah mencontohi dan mengamalkan sifat mahmudah yang ada dalam diri sahabat-sahabat rasulullah.

Program ini dimulakan dengan solat maghrib secara berjemaah. Setelah itu, semua ahli diminta untuk memanaskan badan dan bersiap sedia untuk bermain. Semua ahli SM juga diminta untuk berkumpul mengikut halaqah masing-masing yang secara keseluruhannya terdiri daripada 12 halaqah. Untuk pengetahuan liga kali ini telah menggunakan sistem “kalah mati” disebabkan masa yang tidak mencukupi.

"Semua nampak bersemangat!!"
Apabila wisel pertama dibunyikan maka bermulah perlawanan futsal secara rasminya. Satu persatu halaqah terkeluar dan akhirnya hanya tinggal dua halaqah yang layak ke peringkat akhir iaitu Halaqah Abu Bakar as-Siddiq dan Halaqah Saad b. Abi Waqqas. Dalam perlawanan akhir tersebut, kedua-dua kumpulan telah memberi tentangan yang sangat hebat di antara satu sama lain. Serangan demi serangan telah dilakukan oleh kedua-dua halaqah. Sorakan yang sangat hebat diberikan kepada kedua-dua halaqah. Sorak-menyorak dan laungan takbir yang padu telah menyemarakkan lagi suasana perlawanan tersebut. Hasil daripada usaha yang gigih dan taktik yang berkesan, halaqah Abu Bakar as-Siddiq telah memenangi pertandingan akhir ini dan berakhir dengan keputusan 4-2 sekaligus merangkul gelaran juara dalam pertandingan futsal untuk program kali ini.

Program diteruskan lagi dengan upacara penyampaian piala pusingan dan hamper kepada naqib halaqah Abu Bakar as-Siddiq iaitu saudara Syed Hamimi Firdaus. Setelah upacara pemberian piala dan hamper, maka tibalah masa yang dinanti-nantikan oleh semua ikhwah iaitu jamuan makan. Setiap ahli halaqah dijamu dengan pizza dan pasta goreng yang dibuat sendiri oleh Team Memasak Nur Islam. Setelah usai jamuan, sedikit ucapan ringkas diberikan oleh pengarah RH. Sejurus selepas itu, acara bergambar bersama ahli halaqah telah diadakan sebagai tanda ingatan dan ukhwah yang tidak pernah padam di dalam diri setiap ahli SM. Program ini ditutup dengan doa.

"Piala pusingan yang telah dimenangi oleh halaqah Abu Bakar as-Siddiq"
Merujuk kepada hadis sahih riwayat Abu Daud, Rasulallah SAW bersabda, maksudnya, "Aku menjamin sebuah rumah di bawah Syurga bagi orang yang meninggalkan pertengkaran meskipun ia benar. Dan sebuah rumah di tengah Syurga bagi orang yang meninggalkan dusta meskipun dalam gurauan. Dan sebuah rumah di Syurga tertinggi bagi orang yang berakhlak mulia”. Oleh itu, diharap program ini dapat menguatkan lagi tautan ukhwah dan dapat menanamkan nilai-nilai murni di setiap ahli SM supaya menjadi seorang yang berakhlak mulia dan tinggi darjatnya di sisi Allah SWT, insyaAllah.

"Sebahagian daripada ahli Team Memasak Nur Islam"

"jumpa lagi di liqa' yang akan datang! :) "

"Ni datang nak main ke atau datang bergambar ni :P"

"sedapnya makan :)"
"sedikit ucapan dari AJK Sukan dan Aktiviti Luar"


"Hebat!!'

0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.