SMARTies~ Stanza Mahabbah Akhawat Reviving Ties

SMARTies     

 


ASRAMA MARA, 11 JANUARI 2014 – Program pertama Rakan Huffaz pada semester ini telah berjaya diadakan bersama akhawat Stanza Mahabbah di asrama MARA pada 11 Januari 2014 bersamaan 9 Rabiul Awwal 1435. Program kali ini dinamakan SMARTies yang bermaksud ‘Stanza Mahabbah Akhwat Reviving Ties’. Matlamat program ini adalah untuk memperkukuhkan ukhuwah sesama akhawat disamping menerapkan ilmu Al-Quran.

Kehadiran ahli bermula dari jam 6 petang sehingga masuknya waktu solat Isya’. Alhamdulillah kehadiran ahli pada malam program sangat menggalakkan dan lebih daripada yang dijangkakan oleh pihak penganjur. Majlis dimulakan dengan solat Isya’ berjemaah di sutuh asrama MARA. Kemudian majlis diteruskan dengan bacaan Al-Mulk beramai-ramai. Sebelum menjamu selera, sebuah video selingan mengenai kepentingan mempelajari dan menghayati Al-Quran telah ditayangkan. 


Solat Isyak berjemaah

Menu utamanya ialah nasi goreng dan ayam BBQ yang mana disediakan oleh pihak penganjur, manakala hidangan-hidangan yang lain seperti buah-buahan, air, salad dan pencuci mulut dibawa oleh kumpulan-kumpulan halaqah. Sebaik sahaja selesai makan malam, Timbalan Ketua Rakan Huffaz, Nik Rabiatuttayyibiyyah binti Nik Mohd Yusoff, tampil menyampaikan ucapan dan harapannya dalam kelancaran dan keberkatan program Rakan Huffaz yang sedang dan bakal diadakan.

Buah oren disusun rapat seperti rapatnya ukhuwah antara ahli~ :)
Aktiviti dan permainan pada malam itu telah disusun rapi oleh AJK Rakan Huffaz. Permainan yang pertama berkaitan tentang hukum-hukum tajwid yang terdapat dalam surat An-Nazi’at manakala permainan yang kedua menguji ingatan para ahli dalam menghafal beberapa potong ayat dalam surat tersebut. Sebelum permainan yang berikutnya, majlis terpaksa bertukar tempat ke bilik 2 aras 4 asrama MARA kerana hujan. Permainan seterusnya dinamakan ‘don quizzate’ yang mana segalanya berkaitan dengan Rasulullah SAW. Dan yang terakhir adalah “Kotak Musik Tazkirah”. Kumpulan halaqah yang terpilih akan diberi masa 3 minit untuk memberi tazkirah ringkas.

"Akhawat seperti tidak sabar untuk mendengar soalan dari pihak penganjur"

Akhir sekali, sebelum program tamat, telah diadakan acara penyampaian hadiah kepada tiga kumpulan halaqah yang berjaya mendapat markah yang tertinggi. Tempat ketiga dan kedua diberikan kepada kumpulan Balqis dan Aisyah, manakala johan program SMARTies yang mendapat piala pusingan adalah kumpulan Fatimah. Sekitar jam 9 malam majlis bersurai dan akhawat mula beransur pulang. Walaupun terdapat sedikit kesulitan dari segi cuaca, Alhamdulillah program berjalan dengan lancar dan meriah. 

Kumpulan Fatimah telah menjadi JUARA. Tahniah!!

0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.