SAMBUTAN MAULIDUR RASUL DAN SOLAT HAJAT PERDANA

SAMBUTAN MAULIDUR RASUL DAN SOLAT HAJAT PERDANA


Pada 18 Januari 2014, Stanza Mahabbah telah mengadakan satu program untuk semua ahli Stanza Mahabbah (SM) iaitu “Maulidur Rasul dan Solat Hajat Perdana” yang bertempat di Pusat Konvesyen, Universiti Iskandariah. Program ini telah diadakan sebagai langkah persediaan untuk peperiksaan akhir semester kelima batch SM dan juga sempena meraikan hari kelahiran rasul junjungan kita iaitu Nabi Muhammad SAW. Program ini juga diselit dengan slot watikah pelantikan Organisasi Batch (OB) SM untuk sesi 2013/2014.


Program dimulakan dengan solat Maghrib dan solat Hajat secara berjemaah. Selepas selesai solat, program diteruskan dengan ucapan alu-aluan daripada Ketua Batch SM yang baru iaitu saudara Thahir dan diikuti dengan pengisian tentang sirah nabi Muhammad dan ucapan perasmian oleh Pengarah MARA Timur Tengah, Ustaz Ahmad Sofi b. Abdullah. Kemudian, program ini diceriakan lagi dengan tayangan video yang berkisar tentang memori tahun 2012/2103 SM. Video kenangan ahli SM yang berlatarkan lagu “A Thousand Years” nyanyian Christina Perri ini telah berjaya menyentuh hati semua ahli SM. Kehangatan perasaan yang bergejolak di dalam jiwa ahli SM ini telah menunjukkan betapa kuatnya tautan ukhuwwah yang telah terjalin di antara ahli-ahli SM selama ini. Setelah itu, program diteruskan lagi dengan upacara pemberian cenderahati kepada Ustaz Sofi dan diteruskan dengan alunan selawat ke atas junjungan nabi Muhammad secara beramai-ramai yang diketuai oleh saudara Aiman Razali.Penyampaian cenderahati kepada Ustaz Sofi.

Program diteruskan lagi dengan tazkirah daripada saudara Amar Sofwan berkenaan kempen “Anti-Meniru” bersempena dengan peperiksaan yang bakal menjelang dan sedikit ucapan oleh Saudari Nur Amalina tentang“Kepentingan Berorganisasi”. Setelah usai ucapan, program telah diteruskan dengan majlis watikah pelantikan Organisasi Batch (OB) SM untuk sesi 2013/2014 dan Kalam Taujihat (arahan gerak kerja) daripada saudara Thahir.

 Kemudian, program ini diteruskan lagi dengan acara penyerahan Anugerah Mahasiswa Mahasiswi proaktif dan dedikasi yang telah dimenangi oleh saudara Shafiq Firdaus, Nazreen, Zainurul Ikram, saudari Raihan Izzati, Ayu Adora dan Nadia Razali. Untuk pengetahuan, anugerah ini adalah untuk menghargai mereka yang banyak menyumbang dalam aktiviti batch. Sesi fotografi bersama ahli-ahli SM dan jamuan makan malam iaitu Nasi Kerabu yang disediakan oleh Team Memasak Nur Islam telah mengakhiri program pada malam itu. Mengikut pepatah melayu, “Tak kenal maka tak cinta”,maka diharap semua ahli dapat meluangkan lagi masa untuk lebih mengenali Rasulallah kita, memperbanyakkan amalan sunnah dan menjadikan Rasulallah itu sebagai Qudwah Hasanah supaya kita dpt menjadi seorang yang lebih baik di masa akan datang.

tazkirah dari Amar Sofwan


Merujuk hadis riwayat Muslim dari Abû Hurairah, ertinya: "Barangsiapa berselawat untukku sekali, nescaya Allah berselawat untuknya sepuluh kali.". Diharap semua ahli dpt memperbanyakkan lagi selawat dalam kehidupan seharian kita agar kita dapat menjadi manusia yang dikasihi Allah SWT.


sesi fotografi.

0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.