'Rasulullah dan Pembinaan Semula Kaabah'

Sizostress,Sabtu,5 Mei 2012 - Kelas Madrasah Nabawiyyah telah berlangsung di asrama MARA,tingkat tiga.Alhamdulillah , kelas sirah pada kali ini berjaya menarik ramai sahabat untuk hadir bersama,bersila sambil menadah mutiara-mutiara ilmu dari sang penyampai iaitu Dr. Qamarul Azwan,senior tahun enam.Atau lebih mesra di kenali sebagai Abang Maro. 

Para pendengar tegar Madrasah Nabawiyyah…gembira dengan sikap cintakan ilmu yang ada pada antum & antunna..semoga terus subur dalam jiwa kalian.AMIN. 
 
Antara istifadoh atau pengajaran yang dapat sama-sama sahabat ambil serta amalkan : 

1-Bermulanya pembinaan tamadun di Mekkah dengan asas ketaqwaan kepada Allah. 

Kerana apa? Kerana Kaabah itu sebagai asas pembangunan di Mekkah. 
Justeru,kalau kita nak bina satu tamadun yang hebat,yang Berjaya…binalah tamadun itu dengan asas ketaqwaan kepada ALLAH.Kaabah juga di bina semula menggunakan harta-harta yang bersih dari riba & harta haram. 

2- Peristiwa peletakan semula batu Hajarul Aswad telah menyaksikan satu konflik keterlaluan semangat berpuak dalam kalangan bangsa Arab Jahiliyyah…sehingga sanggup mahu bergaduh sesame sendiri. 

Mujurlah datang nabi Muhammad S.A.W sebagai penyelesaian masalah mereka.Baginda menjadi pendamai antara kabilah arab dengan idea menggunakan kain serbannya untuk mengangkat batu mulia itu dan meletakkannya semula ke sisi kaabah.Sekaligus Berjaya mengelakkan pergaduhan antara puak.Begitulah islam,datangnya membawa penyelesaian kepada manusia. 
”Islam adalah penyelesaian untuk segala permasalahan insan” …ingat kata-kata ini wahai para sahabat yang budiman sekalian. 
3-Pada masa yang sama,kejujuran & sifat al-amin yang ada pada kekasih Allah ini juga telah Berjaya menyebabkan baginda di pilih untuk meletakkan semula batu Hajarul Aswad.walaupun ketika itu,baginda belum lagi di lantik sebagai rasul. 
“setiap orang yang mengucapkan kalimah syahadah adalah penyeru kepada Islam” 
Pengajarannya,selaku da’ie,kita mestilah membina back ground diri kita yang baik agar apabila suatu masa nanti,kita mengajak sahabat kita atau masyarakat kita kepada kebaikan atau meninggalkan sesuatu larangan,mereka dengan mudah menerima…kerana apa? Kerana mereka percaya kepada kita.

p/s: Ini merupakan laporan mingguan.InsyaAllah.

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.