Akademik : Glow with Flow

Perkongsian secara bertulis daripada senior2 awesome kita :
                          
                                     


1) Secara kasar, apakah yang akan dipelajari oleh para pelajar Tahun 1 di dalam modul ini? 

Empat subjek yang diketengahkan dalam module blood ialah Physiology(majority) diikuti Histology, Biochemistry dan Anatomy. 

2) Daripada skala 1 hingga 5 (paling sukar kepada paling mudah), apakah nombor yang sesuai untuk modul ini? 

Mungkin 3. 
Sebenarnya, it depends on individu itu sendiri. How they adapt with the topics and their interest on the subjects.Module ini tidak setebal yg lain, jadi kita boleh rumuskan modul ini lebih ringan. Apapun, adik-adik should mindset modul ini dan juga every incoming modules senang dan menarik. InsyaAllah,akan dipermudahkan. 

3) Menurut pandangan abang atau kakak yang lebih senior, apakah amalan menurut Islam dan cara belajar yang mesti diamalkan oleh seseorang yang ingin cemerlang di dalam modul ini? 

Sebenarnya, adik-adik mungkin lebih mengetahui jawapan untuk soalan ini. Even dalam facebook, blog, internet, dan seniors selalu share tentang perkara ini...

Generally, antara yang boleh saya share ialah 7 tips mumtaz dari al-Quran... (Surah Al-Mu’minun ayat 1-11) 

1) Keyakinan,kepercayaan dan keimanan kepada Allah SWT. [23:1] 

2) Focus. Bersungguh-sungguh sepenuh hati [23:2] 

3) Priority. Mengutamakan apa yang utama. [23:3] 

4) Prihatin sesama kita. [23:4] 

5) Menjaga hubungan antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim. [23:5] 

6) Jujur dan amanah [23.8] 

7) Memelihara solat. [23:9] 

Adik-adik bolehlah baca surah ini dan cuba fahami tafsiran surat cinta Allah kepada kita ini. Memang rasa macam benda-benda common je, tapi yang common inilah yang kita susah nak laksanakan.The main point yang saya hendak share ialah, walaupun ada beribu-ribu,berjuta-juta tips mumtaz, tapi kalau kita tidak praktikkan, memang tiada gunanya. 

Jadi, jomlah kita sama-sama BERAMAL dengan tips ini dan yang lain-lain juga!! Tak mampu buat semua sekaligus, tapi at least try slow2 tapi usahlah bertangguh..jom,jom... 

4) Perlukah ada kaedah belajar yang spesifik dan berkesan untuk modul ini? Jika ada, nyatakan kaedah tersebut. Sebagai contoh, mungkin perlu diperbanyakkan nota bergambar atau belajar daripada video tutorial atau mungkin ‘study group’. Bagaimana? 

Untuk module blood, adik-adik boleh praktikkan untuk buat table for comparison..InsyaAllah sangat berguna. 

Sebagai contoh: 

i. Ada beberapa jenis leukocytes..kadang-kadang terconfuse juga dari segi life span, normal normal count. 

ii. Difference between 5 types of immunoglobulin 

iii. Type of anaemia 

iv. Difference between lymphoid organs( spleen,thymus,etc) 

Study group juga boleh di organized. Tak semua point dalam lectures kita boleh grab, jd peting untuk share apa yang masing-masing dapat. Among kawan-kawan kita sebenarnya ada yang pandai buat analogy atau buat cerita based on certain topics...so, kita dapat menghafal dengan lebih mudah,InsyaAllah. 

5) Seperti yang kita ketahui, bagi Module 4: Musculoskeletal System, buku karya Dr. Ayman Khanfour adalah sangat membantu dan telah banyak memudahkan para pelajar untuk lebih menguasai modul tersebut. Bagaimana pula untuk modul ini? Apakah buku-buku tambahan; sama ada buku nota atau latihan yang ingin dicadangkan abang dan kakak? 

Honestly, for this module tiada penggunaan buku tambahan kerana InsyaAllah buku module ini lebih mudah difahami..Tapi, kalau adik-adik ada buku-buku extra yang boleh membantu pemahaman, itu adalah lagi baik. 

6) Sekiranya ada di antara kami yang gemar membuat latihan, buku atau sumber yang mana satukah paling sesuai dan efektif menurut kalian? 

Past year questions amatlah membantu..biasakan diri dengan format dan cara presentation of questions. Biasanya soalan past years lebih kurang sama dan akan diulang-ulang for incoming years. 

7) Selain itu, bagi sesetengah modul, bahan-bahan bantu belajar (seperti tulang contohnya) adalah sangat diperlukan untuk lebih menguasai modul tersebut. Bagaimana pula untuk modul ini? 

Pada hemat saya, module ini more kepada facts and theoretical understanding. Jadi setakat ini tiada cadangan untuk extra bahan.maalish..

8) Apakah bahagian-bahagian di dalam modul ini yang merupakan killer part dan frequently ask question yang patut diberikan tumpuan lebih menurut pandangan kalian? 

i. Haemopoiesis 

-boleh juga buat comparison table. 

ii. Haem biosynthesis 

-ingat pathway by heart sbb dlm essay agak popular soalan ini 

iii. Clotting pathway 

iv. Rh factor 

v. Anatomy(lymph node) 

vi. Thymic blood barrier. 

Even simple topics pun boleh jadi challenging kalau kita tidak faham elok-elok. Kita boleh ditanya tentang indirect questions.Sebagai contoh: 

-discuss about polymeric immunoglobulin..(soalan essay tahun kami) 

Dalam module, tiada statement yang mention tentang polymeric immunoglobulin..jadi, kita kena fikir mendalam sikit. Jawapannya IgM kut... 

Semua topics PENTING..sbb kita tak tahu which topic yang akan jadi killer questions for incoming exams. 

9) Sepanjang menempuhi modul ini, apakah tindakan-tindakan yang patut kami hindari atau mungkin kesalahan-kesalahan para senior yang mesti kami jauhi? 

i. Jangan expect soalan senang sangat dan elakkan relax sangat for this module even bukunya nipis. 

ii. Baca TBL dan ILA. 

-every exam, batch kami mesti akan tanya SR sama ada ILA dan TBL masuk exam ke tak. Tapi, basically memang perlu baca. Even untuk exam module-module akan datang. soalan TBL memang agak common in MCQ and even wujud for ESSAYS!!. Tapi ada jugak exam yang TBL tidak ditanya, tapi kes ini rare..jadi, for the sake of not losing marks, bacalah TBL dan ILA. 

iii. Lupa tajuk besar. 

-masalah ini agak common. Memang point-point sesuatu tajuk dihafal dengan bahagianya, tapi masalah bila dalam exam,terlupa those points bawah which tajuk.. 

Moral of the story, hadam tajuk elok elok bersama-sama points sekali. 

iv. Kalau tidak berapa faham tentang sesuatu tajuk, tanyalah doctor tanpa rasa segannya. jangan tunggu last minute atau time nak exam essay untuk memahaminya..more time will be consumed.nak menghafal lagi. so, jom be closed to your doctors.. 

v. E-learning 

-saya tak sure whether adik-adik ada e-learning atau tidak. Masa zaman kitorang ada e-learning( tajuk vitamin K rasanya). Tajuk ini sama sekali tidak diajar oleh doctors. Seingat saya prof ada mention masa hari orientation sahaja. Jadi, ramailah yang tidak baca e-learning ini. Dan akhirnya, dalam exam MCQ ada soalan berkaitan tajuk ini..so,jadikanlah teladan.. 

vi. The wrong mindset tentang ‘apa yang ada di dalam module, itu sahajalah yang akan ditanya dalam exam’ 

-time batch kami, ada lectures tentang anatomy of lymph nodes in detail. Tapi tajuk ini tak wujud dalam module. Jadi, ingatkan tidak akan masuk exam.akhirnya, topic ini dimasukkan ke dalam exam dengan banyaknya. 

vii. Manfaatkan waktu praktikal yang panjang. 

-ada sebabnya kenapa doctor buat praktikal period for 2 hours, even kadang-kadang tak sampai ½ hour belajar practical. Gunakan masa yang ada untuk betul-betul fahamkan dan hafal point yang dibelajar. Biasanya dari pengalaman, waktu praktikal yang paling seronok sebab boleh balik awal..jadi, jom sama-sama stay during practical hours to learn more and more and more. 

10) Bergerak kepada Practical Exam, apakah langkah-langkah yang patut kami ambil semasa kelas praktikal atau semasa study leave agar persediaan kami bertambah mantap? 

Buat study group untuk bincang points yang dah belajar dengan kawan-kawan.Especially for anatomy. Different doctors cerita tentang different points, bila buat study groups, boleh point out any extra info by doctors. 

i. HISTOLOGY 

-study file histo and slide elok-elok. 
-compare kan lecture notes dengan photos and slides dalam praktikal so that boleh bagi lebih gambaran. 
-tengok slide banyak kali. 
-biasanya soalan histo direct( apa yang written dalam file dan slide sahaja) 

ii. ANATOMY 

-perhatikan part organ elok-elok..biasakan tengok banyak cadaver berlainan sebab organ-organ tersebut tak sebijik sama dan ada variation among person. 
-adik-adik amatlah digalakkan untuk baca the lecture notes for anatomy practical..(make it compulsory). Sbb soalan yang ditanya tidak direct seperti histo..contohnya spleen, bacalah the whole anatomy about spleen in module books even prof tak mention point itu time practical. 
-for practical,please read the whole lecture notes of anatomy.for example: lymph node tidak diajar di dalam practical sebab lymph node tidak evident on cadaver.but, dalam exam practical ada ditanya tentang lymphatic duct and lymph node of lower limb.jd, sama-samalah kita BEWARE. 

iii. PHYSIOLOGY 

-hafal by heart all the values.eg:hematocrit.... 
-jangan takut nak cucuk dan ambik blood kawan sendiri..be brave,ok.. 

11) Apakah pula nasihat abang dan kakak tentang tindakan yang sewajarnya ketika Practical Exam sedang berjalan? 


i. Elakkan kekalutan dan ke’nervous’ an. Selawat banyak-banyak dan baca Surah Alam Nasyrah untuk mengurangkan gementar. 
ii. Bila masuk lab, plan dan perhatikan elok-elok arrow pergerakan supaya tak tersilap tempat bila ‘SHIFT’ nanti. 
iii. Jadi ,masuklah awal sedikit ke dalam lab supaya boleh perhatikan arrows yang ditampal dan set terus dalam kepala route yang akan dilalui. 
iv. INGAT lah untuk tulis nama dan id number. Dan start jawab dengan nombor yang ditampal kat meja.. 
v. Sekiranya rasa tak clear tentang sesuatu soalan, atau apabila tengok microscope, slide tak jelas, usahlah segan-segan untuk tanya doctors. InsyaAllah, doctors akan bantu kita. 

12) Seterusnya, untuk cemerlang di dalam Essay khas untuk modul ini, apakah yang harus kami lakukan? 

i. Doctor selau pesan untuk buat dalam bentuk points. Senang untuk diperiksa dan supaya prof tak miss any contents. 
ii. Cuba untuk tulis dengan kemas. 
iii. Kalau soalan yang describe,explain dan yang sewaktu dengannya, ceritalah isi adik-adik dengan detail.doctor pernah cakap, “awak tahu jawapannya, tapi awak tak tulis dengan lengkap dalam essay”..ada setengah point kita rasa remeh atau tak penting, berkemungkinan point tu ada mrkah juga..jadi, anggap lah prof tidak tahu anything, dan explain lah dengan detail. 
iv. Practice jawab soalan essay past year dan jugak soalan student arab..InsyaAllah, they’ll help a lot. 
v. In order untuk memudahkan jawab essay, fahamkan points sebelum menghafal..hafal semata-mata remains in memory not asa long as kalau kita faham dan hafal sekali. kalau faham, InsyaAllah lebih memudahkan . 


13) Akhir sekali, apakah nasihat dan harapan kakak dan abang agar kami juga mampu mumtaz seperti kalian? 

i. Focus dalam lecture 
-point dalam module lebih mudah difahami dengan explaination by doctors.dan apa yang di explain mungkin adalah extra info dan tiada di dalam buku. 
ii. Revise every lectures by that day..(IMPORTANT!!!) 
iii. Even kalau tak sempat untuk revise,at least, tahu dan cuba faham apa sebenarnya yang dibelajar..so that boleh relate dengan next lectures dan supaya tak ketinggalan. 
iv. Semoga adik-adik dapat perform better daripada batch kitorang.. 
v. Score lah dengan sebaik-baiknya untuk module ini sebab ianya lebih ringan berbanding module lain seperti Musculoskeletal. Module ini boleh dijadikan booster untuk overall marks,InsyaAllah. 
vi. Last sekali, (ingatan bersama).. 

Adik-adik, 

- Ilmu yang kita dapat ini milik Allah, minda kita milik Allah, jasad kita yang berusaha juga milik Allah, soalan exam juga diilhamkan oleh Allah kepada doctors, hidup kita sebagai doctors nanti(InsyaAllah) juga milik Allah..semuanya milik dan kuasa Allah..jadi, mohonlah kepadaNya, dan iringilah setiap usaha kita dengan tawakal kepadaNya.. 

‘Dan kepunyaan Allah-lah apa yang ghaib di langit dan di bumi dan kepada-Nya-lah dikembalikan urusan-urusan semuanya, maka sembahlah Dia, dan bertawakkallah kepada-Nya. Dan sekali-kali Tuhanmu tidak lalai dari apa yang kamu kerjakan. 

[Surah Huud:123] 

p/s : TERIMA KASIH ABANG-ABANG dan KAKAK-KAKAK!

0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.