Part 2 BINGKISAN KISAH SEMALAM“Kau ada masalah ke ? Kongsikanlah dengan aku, manalah tahu kalau-kalau boleh bantu.” Bahar tetap mencuba.

“Aku rasa sangat malulah. Mana aku nak letak muka aku ni ? Satu dunia dah heboh. Wall Facebook aku penuh dengan poster jangan meniru. Semua orang nak post poster tu dan semua orang dah tag aku. Malu aku di buatnya.” Awang kembali diam. Pandangan di tala ke langit biru. Bahar tersenyum. Memikirkan jawapan terbaik untuk sahabatnya.

“Awang, betul la apa yang sahabat-sahabat kita buat tu. Mereka mahu kau berubah. Mereka mahu kau tinggalkan tabiat buruk itu dari hidup kau. Mereka sayang pada kau. Semua orang tahu kau satu-satunya budak kampung biasa tapi genius kau luar biasa. Namun sayangnya kau tak mahu berusaha gigih seperti SPM dahulu. Kau lebih rela memilih untuk meniru. Kau ada potensi besar Awang. Keturunan kau orang baik-baik.” Awang diam mendengar luahan hati Bahar. Dia cuba merasionalkan diri untuk menerima kebenaran. Tambah pula, kebenaran yang datang dari sahabat baiknya.

“Awang kau tau tak masa kelas Tafaquh Fiddeen malam jumaat minggu lepas, Ustaz Sofuan ada bagitau satu benda menarik”.

“Apa ?”

“Ustaz cakap keberkatan tu ialah ziyadatul khoiri bermaksud bertambahnya kebaikan.”                          “Kaf Ba Ra Kaf Alif Ta Nun ini… penting sangat dalam hidup kita. Kalau ada keberkatan dalam hidup ini, insya Allah segalanya beres. Hati pun sentiasa tenang”. Awang tersenyum melihat gelagat temannya yang cuba berkongsi.

“Ada gaya macam ustaz la kau ni. Kenapa selepas SPM dulu kau tak ambil ustaz je, Bahar ? Ambil Usuluddin ke atau Syariah Islamiah ke ? ” Awang kembali ceria setelah melontarkan soalan cepumas kepada Bahar. Dia tergelak-gelak. Gembira dapat menyakat Bahar.
“Kalau kau nak tahu kenapa… aku boleh bagitau tapi… ”
“tapi apa pulak Bahar ?”

“Kau kena bawa aku datang rumah kau, pastu kau masakkan Mee Bandung kegemaran aku baru aku cerita. Nak ? ”

“Untuk Bahar semua boleh. Mee Hong Kong pun boleh lagi aku masak. Siap dengan Teh Tarik lagi.” Terbahak-bahak Bahar dan Awang ketawa. Arab Mesir yang sedang khusyuk memancing terganggu konsentrasinya. Dia menjeling tajam kepada mereka berdua. Sebelum mata kail tersangkut di lubang hidung, baik mereka menyelamatkan diri.

***

9.30 pagi 26 Januari, Awang masih setia menatap buku Urinary System di meja belajarnya. Hassan,Faiz dan Zul sudah berangkat ke kampus Universiti Iskandariah. Mereka mahu sampai awal ke dewan peperiksaan pada hari ini. Peperiksaan bermula pada pukul 10 pagi. Hanya Awang dan Nasa’ie sahaja yang belum bergerak. Mereka selalu keluar lambat kerana mereka  ke kampus dengan teksi. Kata mereka itu lebih mudah dan badan pun tidak penat berjalan ke kampus. Itu alasan mereka walhal mereka mahu membaca buku sebenarnya. Saat-saat akhir inilah semua yang dibaca itu mudah sahaja untuk dihadam.

Dewan Amphitheatre 4 sunyi sepi. 175 orang calon peperiksaan sedang bertungkus-lumus menjawab soalan. Awang mendongak kepala ke atas. Mencari-cari jika ada jawapan pada lelangit dewan peperiksaan. Pengawas peperiksaan yang sudah mengenali Awang terus mengisyaratkan supaya Awang membetulkan posisi sambil memberi amaran dengan anak matanya agar jangan meniru! Awang terus akur. Pengawas peperiksaan itu Profesor yang mengajarnya juga, jadi tidak salah jika dia menghormati arahan gurunya itu.

15 minit sebelum masa ujian berakhir, Awang menyemak jawapannya. Cuba membaca jawapan-jawapan yang enak ‘di goreng’ ala-ala Mee Goreng Basah. Sekejap dia tergelak seorang diri sambil menggeleng-gelengkan kepala. Keinginan untuk meniru seperti kebiasaannya hadir pula mengetuk cemperanya. Bisikan jahat mengajaknya untuk meniru walaupun sedikit, satu dua soalan sahaja. Bukannya besar kesalahan itu.

Awang memandang Bahar di barisan paling depan sekali. Masih tekun menjawab. Lagaknya begitu bersemangat. Gigih berusaha memberikan jawapan yang terbaik untuk setiap soalan. Kali ini, Awang tekad tidak mahu meniru. Dia mahu berhijrah. Kalimah ‘DO NOT CHEAT! IN THE EXAM. ALLAH IS WATCHING YOU. THINK BEFORE YOU ACT’ bagaikan bergema di telinganya. Lantas, dia mengalihkan pandangannya kepada ketua sahabat JAKSI generasinya, Khairul Azam. Merangkap ketua kempen anti-tiru pada semester kali ini.

Yahya yang berada satu baris di belakang Awang tidak berpuas hati. Dari tadi dia melihat gelagat Awang yang asyik pandang kiri toleh kanan. Menirulah itu kerjanya. Buruk sangka yang hadir dalam kalbunya tidak berjaya ditepis dengan berbaik sangka. Seyogianya setiap muslim itu saling berbaik sangka antara satu sama lain. Bahkan baik sangka juga merupakan asas pendidikan tasawuf. Malangnya, Yahya gagal dengan ujian ini pada saat ini. Amarahnya lebih berkuasa.

“ish ish ish ketegaqnya budak Awang ni. Nanti lah kau. Ada masa, tahu lah aku macam mana nak bagi pengajaran kepada orang yang suka meniru. Aku sangat anti orang meniru dalam peperiksaan ni ”,Yahya bersuara separuh perlahan meluahkan gelodak amarahnya kepada Awang. Namun, bicaranya itu di dengari Kamil di sebelahnya selang dua tempat duduk. Kamil beristighfar. Kepalanya digeleng-gelengkan tanda tidak bersetuju dengan bicara Yahya tadi.

BERSAMBUNG…


0 Ideas:

Stanza Mahabbah. Powered by Blogger.